Siste gode uke denne vinteren for hogst av trevirke til bygging av hus!

Siste gode uke denne vinteren for hogst av trevirke til bygging av hus! 

Hogst av gran og furu til konstruksjonsvirke etter gammel finsk tradisjon:

"Tømmerstokker av svartgran bør felles på dag 12-13 etter nullmånedagen. De felte stokkene tørker uten å sprekke, men de må skrelles eller avbarkes umiddelbart slik at de ikke blir blå."

Du kan også bruke osp hvis du skal lage badstue eller lignende av ospestokker.

Hvis du ikke kan felle ospen akkurat de dagene 22.-23. februar 2024, er det bedre å felle de nå på denne nymånefasen, før de beste dagene. Når det felles nå, vil det ikke sprekke, og det vil tørke ut og bli sterkt og holdbart. Etter fullmåne vil det felte treet begynne å sprekke etter hvert som det tørker, og jo lenger tid det går før fullmåne, jo mer sprekker det felte treet.

Det er viktig å avbarke treet med en gang, slik at det ikke oppstår blåfarging og tørkingen starter umiddelbart, men på den annen side er dette bare en misfarging, dette reduserer ikke treets holdbarhet.

Bygningstømmer som er felt til rett tid, holder cellen sterk, sprekker ikke ved røttene og har høyere belastningsmotstand. Det vil ikke bli våt, råtne eller spist av insekter. Flere hundre år senere kan du fortsatt skjære ut et par millimeter spon og kjenne lukten av fersk harpiks. Vi har fortsatt slike hus.

"Den beste tiden å felle trær til bruk som sagvirke på  dag 16-18 etter nullmånen (den svarte månen) disse datoene er den 26.-28. februar 2024. Da blir ikke tømmeret blått eller sprekker, selv om det har bark på seg."

Denne informasjonen er hentet fra en gammel avisartikkel, fra tømrerne i Tuohikotti, som visste at disse hogsttidene har vært brukt i nesten 100 år. Tømrerne Jaakko Simola og Niilo Tikka (Tikkas mølle, 54800 Savitaipale).

Hvis noen kjenner dem, skal de ha en stor takk og ros for at de i sin tid delte sine råd med en lokalavisreporter. Deres råd har helt sikkert blitt videreformidlet av mange som har kopiert avisartikkelen.

Så vær så snill å del dette for å bevare gammel informasjon!

Alle som vil sette spørsmålstegn ved hundre års erfaring, kan nå selv gå ut og felle trær på riktig tidspunkt, og senere på feil tidspunkt, og med egne øyne observere hvordan de tørker ut og sprekker. Først når du ser forskjellen med egne øyne, er det riktig å tro. En skeptisk holdning er det beste utgangspunktet for forskning. Hold sansene våkne!

For å holde genetisk informasjon i live må du bruke den. Og når tømrermesteren sier det, bør du lytte.

Furu og gran kan felles og og hogges til ved i denne nymånefasen.

Bjørk felt nå gir et hardført og bøyefast materiale, til bl.a verktøyskaft og økseskaft, men bjørk og andre løvtrær skal ikke felles og hogges til ved under denne månefasten. Vent med dette til slutten av neste nemånefase.

God fornøyelse med vedhogsten!   

Vennlig hilsen Anne Pöyhönen

For mer om informasjon om tradisjonell finsk trearbeid og annet arbeid etter månen, se boken Månen i ny og nedan (finnes på finsk og svensk) mer om den østerrikske trearbeidstradisjonen finner du i bøkene til Johanna Paunnger og Tomas Poppe  https://www.paungger-poppe.com

Bilde Anne Pöyhönen

Teksten er skreven av Anne og oversatt til norsk med hennes tillatelse av Rita Amundsen