Nymåne 11.2-24.2.2024

- Nullmånedagen var lørdag 10. februar 2024 (den sorte prikken i kalenderen, den dagen månen ikke er synlig på himmelen), og nå det er nå nymåne/voksende måne frem til fullmåne lørdag 24. februar 2024.

- Dette betyr at vekstkraften stiger oppover og blir sterkere for hver dag som går. Selv om trærne og plantene ute er i dvale, virker kraften fortsatt i naturen, noe som blant annet kommer til syne i våre inneplanter.

Arbeid i hagen

- Nå skal vi så frøene til innendørs forkultivering! Frøene spirer godt og fortsetter å vokse kraftig i de delene av planten som er over jorden.

- De spede plantene liker ikke trekk, så luftbevegelser kan stoppes ved å oppbevare frøboksene i en boks med kant som er minst 10 cm høy, slik at kanten på boksen hindrer luft i å bevege seg rundt bunnen av boksene når en dør eller et vindu åpnes for å slippe inn kjølig luft. Jevn varme hjelper de spede skuddene til å vokse.

- Det er viktig å vanne plantene i takt med at romtemperaturen tørker ut jorden. Med små frøplanter kan du ikke vente til neste vanningsdag. Større planter vannes sjeldnere, og for dem er vanningsdagene viktige. Se nedenfor "Vasking, rengjøring og vanning av blomster".

- Hvis du bor i nord og ikke har et oppvarmet drivhus, er det verdt å vente til midten av mars, og frøene vil spire og vokse raskt. Men hvis du bor i sør og har et utendørs eller drivhus klart tidlig på våren, bør du begynne å så nå. Paprika, tomater, fioler osv., avhengig av når du tror du får plass til å plante dem videre.

- Vintersåing, som har blitt populært, gjøres også i henhold til månesyklusen. Naturen lagrer frøene til mange planter i bakken om høsten og venter under snøen på vårens varme, det samme gjelder for   tørre grener med modne frø som står i bakken, de  rister av seg frøene slik at de kan begynne å spire når det er tid for det.

- På samme måte kan du så frøene selv, utendørs i krukker eller i jord spredt i drivhuset, og legge snø på toppen for vanning. Når solen varmer opp, smelter snøen og gir frøene den beste vannkvaliteten for spiring.

- Fordelen med vintersåing er at frøet selv vet når våren er på det stadiet hvor det kan begynne å vokse. Det er ikke nødvendig å gjette på forhånd eller å akklimatisere plantene til det kalde vårværet før du planter dem ut i hagen. Hvis du sår dine frø i en plastbeholdere, er de ikke jordet, så for å få elektrisk strøm til frøet er det bra om det er hull i bunnen av plastbeholderen. Naturen inneholder ikke plast.

- Nå er det et godt tidspunkt å skifte ut jord for potteplanter, og å dele plantene eller plante dem i en større krukke. Det er også en god idé å plante stiklinger som har slått rot, og å ta nye stiklinger som skal slå rot. Spesielt pelargonier er følsomme for å bli rotfestet på feil tidspunkt og vil bare råtne i et glass vann. Nå er det et godt tidspunkt å fornye dem også.

- Hvis en treaktig potteplante har vokst seg for stor, kan du klippe den ned i nå i begynnelsen av nymånefasen, og den vil snart skyte nye skudd for å erstatte den. Den avkuttede planten kan du sette i vann/jord slik at den kan danne nye røtter. Du kan se på hver enkelt plante for mer informasjon, noen vil slå rot i vann, andre i jord. Det kan hende du må redusere antall blader for å gi røttene tid til å vokse sterke slik at de kan transportere nok vann til planten. Tykke blader er mer motstandsdyktige, tynne blader fordamper mye væske i toppen.

- Grener fra bartrær eller andre trær eller busker som er hentet utenfra, vil holde seg friske lenge i vasen, og knoppene på løvtrær vil begynne å apewrrw. Blomsterknopper kan begynne å blomstre i vasen, og noen buskgrener kan slå rot.

- Avskårne blomster som kjøpes i begynnelsen av nymåne, holder ikke lenge i vasen, ettersom de høstet i nemåne (i slutten av forrige månefase). Først når det nærmer seg fullmåne, kan du igjen være ganske sikker på at snittblomstene er klippet under nymåne og vil holde lenge i vasen.

- Hvis en potteplante har vokst i vinduet som en formkrone, vendt mot lyset, kan den nå snus rundt ved nymåne, og veksten vil begynne å jevne seg pent ut. Jo tykkere grenene er, desto langsommere vil planten snu for å vokse i den andre retningen.

Felling av trær

- Nå på nymåne er det tid for å felle trær for bygging av hus. Hvis du skal bygge en tømmerbygning, er det en god idé å felle treet nær fullmåne, men i hvert fall i nymåne faset. Da sprekker det ikke så mye når det tørker, og det holder seg solid og sunt som tømmerstokk i veggen i århundrer. Harpiksen holder seg inne i treet og lukter godt selv om stokken er litt bleket, selv om den er flere hundre år gammel.

- Dagen da treet er felt påvirker cellenes posisjon i treet i henhold til månefasen på den dagen det ble felt. Trykkimpregnering redder ikke et tre som er felt på feil tidspunkt, og selv om du tørker det maskinelt, vil trevirket være løsere, det vil sprekke, trekke til seg vann og begynne å råtne.

- Da den gamle vismannen så unge menn felle bygningstømmer på feil tidspunkt, sa han rett ut: "La guttene lage drittvirke!" Det er ikke verdt bryet å bygge av et slikt tre, arbeidet er bortkastet og treet vil snart råtne. Det finnes nok av slike triste historier.

- Det finnes også et ordtak som sier at "en mann ødelegger en båt når han setter seil". Båten blir tung, treverket blir vannmettet og begynner å råtne hvis man ikke vet når trevirke til båten skal hogges.

- Ønsker man varmebestandig og flammehemmende trevirke så har dette sine egne dager. Les mer om dem i artikkelen som kommer den 25.2. På visse dager blir trevirket tungt og veldig hardt. Det er vanskelig å få det til å brenne selv om du prøver. Som tykke planker og bord, for ikke å snakke om tømmerstokker, tålte disse varmen utrolig godt. Slikt trevirke ble brukt til å lage ovnsfronter og røykhetter.

- Det verste tidspunktet å hogge byggingstømmer og planker på er under sevjestigningen og under vårens nemåne faser. Da får de store sprekker og vil garantert holde dårlig. Trær fellt på vinteren , holder bedre men også de vil være dårlig om du feller trærne i nemåen fasene. Derfor er det viktig å utnytte denne februar nymånefasen vi nå er i. Nå blir det bra.

- Ethvert tre som felles under nymåne, spesielt nær fullmåne og fullmåne, må avbarkes umiddelbart for å forhindre at det blir blått. Hvis dette gjøres, får du vakkert og rent byggemateriale.

- Ospetrær kan også felles til bygningstømmer i februar nymåne fasen, og vil ikke sprekke når de tørker.

- Røttene til trær som felles i nymåne sitter godt fast, og dette påvirker treets strukturelle styrke. Et bord som er laget av et tre som er felt i februar nemåne, vil knekke og sprekke under vekt, mens et tre som er felt i februar nymåne, tåler mye mer belastning. Styrken til et tre kan ikke bestemmes riktig uten å ta hensyn til månefasen på fellings dagen.

- Furu og gran kan nå hogges til ved. Ask brenner godt, så veden har en god brennverdi. Hvis løvtrær som bjørk, or, osp osv. hogges nå, vil de ikke tørke ordentlig, og stubbene vil lekke mye sevje om våren og kan begynne å presse ut rotskudd om sommeren. Det råtner ikke bort, men fortsetter å leve og danner et nytt tre.

- Hvis du sager en stor gren av et løvtre i vinter nemåne, vil sagflaten begynne å lekke sevje når våren kommer, og fortsette å lekke utover våren og svekke treet. Jo nærmere fullmånen du sager grenen, desto større blir blødningen.

- Det beste tidspunktet for å felle løvtre til ved er ved nemåne, helst i god tid etter fullmåne.

- Barken på et ospetre som du feller nå vil holde lenge, og dyrene vil gjerne spise den. Om våren begynner det imidlertid å dannes nye rotskudd, så hvis du vil bli kvitt ospen, må du da hogge den i nemåne i juli.

- Sot som brenner på mursteinene i ovnen eller på kanten av peisen eller på kullene i peisen varsler om at frosten vil fortsette og bli verre, samt hvis ilden knitrer slik at den blåser kullene ut av peisen. Når værmeldingen lover kaldere vær, er det lurt å ha plåten foran peisen på plass, slik at kull som faller ned på gulvet ikke setter fyr på noe.

- Kullene vil føles lette og begynne å flasse når du flytter på dem allerede før frosten setter inn. Når lyden blir mindre knitrende når du flytter på kullene, er frosten i ferd med å avta, og det samme gjelder hvis bålet begynner å lage en brummende lyd mens det brenner.

- Disse tipsene og mange andre tegn på været kan du lese om i den gamle folkelige værvarslingsboken Værtegn i naturen.

Baking og håndtering av melk

- Deigen hever seg mer og mer etter hvert som månen går mot fullmåne, og ved fullmåne virker det som om deigen ikke slutter å heve seg uansett hvor hardt du baker. Den hever seg over høyden, og det oppstår store luftbobler i brødene. Dessuten hever bolledeigen bedre når det er fullmåne.

- De beste dagene for baking under den stigende månen er blomsterdagene i månekalenderen Blomsterdagene 17.-18. februar faller i helgen. Så la oss bake!

- Brød bakt i nymånen holder seg ferskt lenge. Vannet fordamper ikke like raskt som når det bakes på nemåne.

- Ertesuppe laget med tørre erter blir vannete og skorpen blir hard nå på nymånen, men tykk og myk på i nemåne.

- Øl, vin, kombucha, hjemmebrygg og andre drikker som er laget med det, vil gjære raskere under nymånen og vil ha et høyere alkoholinnhold, men vil ikke holde seg like lenge som de som er startet på nemåne.

- Ostene blir nå saftige og holdbare ferskoster, ettersom det dannes mindre myse. Melke- og kjernemelksostene blir deilige, uten myse på fatet, og ser vakre ut når de serveres. Mønsteret på bunnen av osteformen er bare svakt synlig på overflaten, i motsetning til når det er laget på nemåne.

- Vesa Raita forklarer hvordan man lager ulike typer faste oster hjemme i Facebook-gruppen Cheese at home.

- Har du lyst til å lære deg å lage din egen Mozzarella, Halloumi, Edam, Cheddar, Emmentaler, Jarlsberg, Port Salut, Camembert, Gorgonzola, Havarti eller andre "kommersielle oster"? Jeg synes det er flott at noen i Finland lærer deg å lage disse ostene hjemme. Vi har en gammel ostetradisjon og fantastiske ostehjul av tre, eller osteformer, på museer. Det finnes i hvert fall fortsatt en bok om dette på biblioteket som heter Ost i form.

- Langtidsmodnede oster kan gjøres mer kompakte og holdbare ved å lage dem i en form.

- Kjernemelk, kefir og yoghurt blir også bra nå i nymåne, og spesielt på luftdagene.

Konstruksjonsarbeid

- Nå er det nymåne. Det viktigste byggearbeidet bør gjøres i nemåne, slik at konstruksjonene er tette og sterke, og slik at fuktighet lettere kan fordampe fra konstruksjonene. Elektrisk arbeid er ikke avhengig av månen, så det kan gjøres nå.

- Den verste tiden å montere en huspakke på en tomt er rett før fullmåne og på fullmånedagen. Skjøtene vil leve i årevis og vil trekke, fuktighet vil samle seg i strukturene og ikke forsvinne, og knirkingen, knirkingen og andre merkelige lyder av å bo vil overraske alle. Ingen kan finne ut hvorfor gulvkonstruksjonene lever, tersklene løsner eller dørene klemmer. Fullmåne er den verste tiden å bygge på, også når det gjelder å montere elementer som er laget innendørs.

- Ved utbedring av fuktskader er det viktig å alltid gjøre arbeidet i nemåne, og alltid tørke de siste dagene i nemåne slik at resten av fukten kan fordampe. De nye materialene monteres også i det området som skal utbedres i nemåne, slik at det ikke blir fuktighet under og bak den tette overflaten, og slik at eventuelle muggsoppsporer ikke begynner å vokse igjen.

- Det er mye penger og arbeid å spare i forbindelse med bygging og reparasjon av hus og andre bygninger når man vet når alt skal gjøres og i hvert fall hvordan man unngår de verste dagene. Ikke alle jobber trenger å gjøres på de beste dagene, det nest beste er nok, så det finnes mange gode dager. Les mer om disse i boken Månens innflytelse på byggingen. Boken forteller deg hva sluttresultatet blir på de dårligste og beste dagene, slik at du kan vurdere forskjellen mellom dem og deres betydning for deg (finnes på tysk).

Klesvask, rengjøring og vanning av blomster

- Det er nymåne, og ikke den beste tiden for rengjøring og klesvask. Det er bare det aller nødvendigste som skal gjøres nå, vent med den større rengjøringen og klesvasken til den 25. februar og utover. Da vil flekkene gå lettere av igjen, og de rengjorte overflatene vil holde seg rene lenger. Nå vil en overflate som vaskes, raskt samle opp smuss igjen.

- Rengjøring av tepper og lignende i snøvær fungerer heller ikke like godt i nymåne. Støv løsner ikke like godt fra teppet som det gjør ved nemåne, så snøen tiltrekkes i større grad av det, og det blir mer klumpete når det tettes.

- Men det er bedre å vaske et ubehandlet ullgarn på nymåne, for uten moderne behandling blir en ullstrikk eller sokk eller annet lett tovete når det vaskes på nemåne.

- De beste dagene for vanning av planter, eller vanningsdagene, 11.-12. februar og tirs-tors 20.-21. februar. Ettersom elementene endrer seg gradvis fra en dag til den neste, starter effekten av en vanningsdag noen ganger på kvelden dagen før. Effekten begynner med en sterk start og avtar gradvis etter hvert som tegnet i kalenderen skifter til det neste.

- Spesielt på de to første vanningsdagene på rad vil du merke at jorden i blomsterpottene tørker raskt ut og vannet i vasen forsvinner centimetervis. Hvis du ikke har tid til å vanne om morgenen på den første vanningsdagen, er det bedre å vanne kvelden før. Noen ganger er effekten til og med tydelig kvelden før, men spesielt på den første vanningsdagen er effekten veldig tydelig. Vann på begge vanningsdagene, og hell til slutt det overskytende av fatet.

- På disse dagene absorberer plantene vann fra reservoaret og klarer seg ekstra godt takket være vanntilførselen. De forblir mer motstandsdyktige og vokser mye bedre.

- Innendørsblomster bør ikke vannes de to dagene før vanningsdagene (blomsterdagene), da dette utsetter dem for flått eller bladlus, holder krukken våt lenge og lett samler sopp- eller muggvekst eller små fluer på jordoverflaten. Planten er ikke i stand til å absorbere store mengder vann i løpet av blomsterdagene og blir stående og holde jorden gjennomvåt, noe som gir grobunn for sopp, mugg og insekter.

Hår og negler

- Det er nymåne, og hår som klippes nå, vil fortsette å vokse raskere. Hvis du har fint hår, er det en god idé å klippe det på en spesielt fin dag mellom 22. og 24. februar, slik at det begynner å styrke seg og vokse ut igjen, i tillegg til at det vokser raskere i fremtiden.

- Fargen vil sitte bedre nå og holde seg vakker lenger. Permanent hår kan gjøres selv på langt hår.

- Det er imidlertid best å unngå vanndager 11.-12. februar og 20.-21. februar. Disse dagene egner seg ikke for klipping, farging eller permanent. Hvis du klipper håret på vanndager, kan det lett bli flokete og uryddig i fremtiden. Bare det å vaske håret på vanndager vil gjøre det elektrisk.

- Negleklippedager er torsdag 15. februar og onsdag 21. februar for finger- og tånegler. Neglene skal alltid klippes etter solnedgang. Selv filing bør ikke gjøres i løpet av dagen. I nord, når solen verken står opp eller går ned, er tidspunktet for negleklipping mellom kl. 19 og 23, når solen står i samme retning som den alltid gjør om kvelden - selv om den holder seg under horisonten.

- Det er bedre å sette på et plaster for å beskytte kanten på en fliset negl og klippe om kvelden. Men hvis du må klippe en negl på feil tidspunkt, kan du korrigere den svekkende effekten ved å klippe eller file den samme neglen neste gang det er riktig tidspunkt.

- Hvis du bare klipper neglene på disse dagene og bare etter solnedgang, blir de harde og holdbare i løpet av noen uker. Effekten reverseres hvis neglen files eller klippes når solen står opp. Den siste behandlingen vil alltid gjelde for den aktuelle neglen.

 

Gamle medisinske råd om hvilke deler av kroppen som til enhver tid er aktive og følsomme. Disse kroppsdelene behandles ny måne (2024):

11.-12. feb Føttene fra ankel til tå og hele kroppen i en tilstand av sensitivitet.

13.-14. februar: øvre del av hodet, hjernen, øynene, bihulene, nesen og røttene til de øvre tennene.

15.-16. feb. munn, tenner, underkjeve, svelg, hals, ører, stemmebånd, skjoldbruskkjertel, hals og nakke.

17-19 feb. skuldre, armer, hender og øvre lunger.

20.-21. feb Bryst, lunger, spiserør, mage, lever og galle.

22-24 feb. hjerte, aorta, arterier, mellomgulv og rygg.

- Denne 27,3 dagers syklusen av månehøydevariasjoner påvirker kroppen dag for dag fra topp til bunn i en gradvis prosess. Hos følsomme personer, eller hvis det er et område med ubehag, kan effekten merkes dagen før. Når du har det samme området i 3 dager på rad, er det siste faktisk allerede i ferd med å endre seg til neste område. Effekten er alltid en glidende, gradvis progresjon ovenfra og ned.

- Den delen av kroppen som for øyeblikket er aktivert eller sensibilisert, bør ikke bli overarbeidet eller kuttet de aktuelle dagene, men behandles på en annen måte. Dette var rådet som ble gitt i flere hundre år gamle almanakker med legers anvisninger for behandling av ulike deler av kroppen. Den aktuelle kroppsdelen er mer mottakelig for behandling, behandlingen er mer effektiv, og ved å unngå å overanstrenge den aktuelle kroppsdelen kan man forebygge mange plager.

- I henhold til den daglige endringen i månehøyde vil effekten forflytte seg fra en del av kroppen til en annen i løpet av noen dager, og det er ikke verdt å forstyrre dette stedet med kirurgiske sår, men behandle det på andre måter. Der snittet er lagt, blir kroppens nerver og akupunkturmeridianer, de vevsstrukturene som lettest leder elektrisitet, kuttet over, og det dannes arrvev som gjør stedet følsomt for vær og vind, og som klør eller prikker når det atmosfæriske elektriske feltet endrer seg. Arrvev blokkerer strømmen av elektrisitet - som en demning i en elv.

- 11.-12. feb Ta vare på føttene dine, og merk at hele kroppen er mer følsom enn vanlig for alt. Et godt tidspunkt for å ta fotbad og massere føttene, men ikke barber bort eventuell hard hud. En god tid å skjemme bort føttene og sørge for at de holder seg varme i løse nok sko som lar deg bevege tærne.

- Dårlig tidspunkt å fryse føttene, holde dem i for små sko, stå lenge hvis du ikke er vant til det og ødelegge huden på føttene. Så ikke noe nytt fottøy for første gang nå for å unngå å få blemmer på huden. Sårene på føttene som du får nå, vil gro dårligere.

- Når du feirer fastenlaven, er det viktig at du ikke får kald snø på anklene, og at du ikke får gnagsår på hælene av snøen.

- Hele kroppen er følsom for alle slags stimuli, så hvis du opplever at du overreagerer, kan det være nettopp på grunn av disse dagene. Alkohol er ikke like egnet som på andre dager, allergiske reaksjoner kan være merkelig sterke, og effekten av været er mer uttalt på disse dagene.

- 13.-14. februar Det er viktig å holde hodet varmt, dvs. bruke lue eller skjerf, spesielt hvis det er dårlig vær eller kald vind. På disse dagene er det ikke lurt å bli forkjølet på nesetippen, plukke øyenbryn eller kutte seg på toppen av hodet. Hvis du får en kul på hodet på disse dagene, vil du få et sår som leges saktere og forblir sårt lenger.

- En god dag å behandle hodebunnen med hodemassasje, hårolje og hårkurer. Alt trekker godt inn i hodebunnen samt pannen og øvre del av ansiktet. Ingen sterke ting på øyelokkene i disse dager, og hvis synet er litt dunkende, går det over etter hvert som dagene går.

- Hårfarging er greit, men hvis du bruker sterke stoffer og har sensitiv hodebunn, er det best å ikke farge på disse dagene, da stoffene som brukes, absorberes godt ikke bare i håret, men også i hodebunnen, og hårfargen kan forbli synlig på siden av ansiktet i lengre tid eller forårsake en allergisk reaksjon. Det samme gjelder farging av øyenbryn.

- 15.-16. februar, munn- og tannpleie, pass på at du ikke biter så hardt at plomber løsner eller pirker for mye i tannkjøttet med tannpirker eller tanntråd. Munnen er et følsomt område, og det er best å bruke skånsomme metoder. Dårlig tidspunkt for tannbehandling, leppefyllinger.

- Ansiktsmasker absorberes godt og næringsstoffene når huden. Ansiktsmassasje er til stor hjelp, og det samme gjelder tøyning av ansiktsmuskulaturen med mimikk. Pusting med varme og damp forbedrer ansikts- og munnområdet, spesielt hvis man bruker urter eller eteriske oljer. Tennene kan av og til bli misfarget, men dette kan gå over av seg selv i løpet av en dag eller to.

- Gode dager for nakkemassasje, hold en varm havregrynspose eller varmtvannsflaske på nakken, beskytt nakken mot kulde og hold nakken varm. Når sirkulasjonen i dette området får være god hele døgnet, reparerer kroppen selv celler og helbreder mange plager.

- Hvis du forkjøler nakke og hals i løpet av disse dagene, kan du få en forkjølelse som varer lenge. Hvis du blir forkjølet ute, kan du kompensere ved å ta et varmt fotbad når du kommer inn, eller ved å ta en varm dusj eller badstue og varme opp kroppen skikkelig så snart du kommer inn. Hvis du setter skuldrene i klem på disse dagene og ikke tøyer og varmer dem opp, kan du ende opp med veldig stive skuldre fremover.

- 17.-19. februar: Jobb med skuldermuskulaturen og armene, hold dem varme og løft vekter. Det er nå musklene skal vokse effektivt, og det er viktig at blodet strømmer til dette området. Så ingen frysing av armene når du jobber ute og ingen kalde kompresser for skuldrene. Et varmt håndbad er bra hvis du har vondt i hendene eller et stivt håndledd. En vond skulder bør behandles med en varmeflaske eller badstue i disse dager, og ved å bevege armen i en avslappet, men bred bevegelse for å holde blodsirkulasjonen i gang.

- Behandling av hånd-, skulder- og skulderplager med akupunktur, osteopati, soneterapi, soneterapi, aromaterapi, nervemassasje osv. på disse dagene vil gi svært gode resultater.

- 20.-21. februar. for behandling av spiserør-, mage- og leverplager. For å unngå halsbrann kan du spise det som passer deg best på disse dagene, eller drikke fersk juice laget av rå poteter, eller bløtleggingsvann laget av rå potetbiter.

- Leveren vil gjerne regenerere seg og bruke energien til å forbedre sin egen funksjon. På disse dagene kan det være lurt å drikke løvetannte eller en annen urt som hjelper leveren, holde en varmtvannsflaske mot leveren mens du ser på TV eller ligger i sengen i minst en time, og unngå å spise noe som inneholder mye sukker. Jo mindre sukker og mel i maten, jo lettere er det for leveren i disse dager, og du kan bruke tiden til å helbrede.

- Ved å lette belastningen på leveren kan du også unngå et gallesteinsanfall. Gallestein oppløses av eplesyren i eplejuice, så det gamle ordtaket "et eple om dagen holder legen borte" holder stikk. Leveren lager små kuler av avfallsstoffer som, når de er myke, passerer inn i galleblæren og derfra videre ut i tarmen og ut med avføringen. Men hvis for mange av dem kommer inn og stivner, blir det vanskeligere for dem å komme ut, og de kan blokkere gallegangen eller sette seg fast i galleblæren.

- På leverdagene er det derfor alltid en god idé å behandle leveren på forhånd med behandlinger, urter og varme, og drikke nok varm drikke for å forebygge problemer. Hvis du stadig spiser mye sukkerholdig mat, er leveren under stress og trenger hvile. Hvis du deretter øker belastningen i løpet av disse dagene, kan problemene bli verre. Men ved å la leveren og magen hvile på disse dagene, kan du tvert imot få det mye bedre.

- Hvis du hopper over frokosten eller spiser mindre og lettfordøyelig mat enn vanlig, for eksempel varm suppe, kan både lever og mage komme seg gjennom disse dagene med mindre belastning. Spiser du derimot mye halsbrannfremkallende mat, kan du få en kraftig spiserørsbetennelse når innholdet i magesekken stiger oppover.

- Hvis spiserøret og strupehodet allerede er betent og fortykket på grunn av den konstante økningen av magesyre, og det ikke lenger er lett å svelge pillen på grunn av hevelse og betennelse, er det viktig å ikke irritere magesekken i disse dagene. En veldig liten mengde mat eller en fastedag vil gi betennelsen en sjanse til å leges godt på disse dagene.

- Mange tror at det er for mye syre som er problemet og tar halsbrannmedisin eller syreblokkere, syrenøytraliserende midler eller andre ting for å nøytralisere syren. Men nøytralisering øker pH-verdien, mens magesekken trenger lav pH for å bryte ned maten til galle som tas opp i tarmen. Syren skal være sterk slik at bakterier dør, matforgiftning ikke oppstår og magen ikke svulmer opp av bakteriegasser etter et måltid.

- Så hvis det er for lite syre, svulmer magesekken opp, og trykket fra gassene i magesekken presser noe av innholdet oppover i spiserøret - som brenner ut fordi det ikke tåler syre. Da er det ikke for mye syre, men syren er på feil sted! Ved å tilføre mer syre til magesekken drepes bakteriene øyeblikkelig, oppblåstheten forsvinner, og gasstrykket bobler ikke lenger opp mageinnholdet i spiserøret. Dette stoffet er "Betaine HCL pepsin" som selges i dagligvare- og helsekostbutikker.

- Betain HCL-pepsinkapsler er enklere å bruke og sterkere. HCL = hydroklorid = saltsyre. De kommer fra mange produsenter, men hovedforskjellen er mengden. Solgars produktserie selges i brune glasskrukker, som er mer fortynnet, og du må ta mer per måltid. Som pulveriserte tabletter er de vanskeligere å svelge. De beste produktene kan du bestille i kapselform fra iherb.com på nettet hvis din lokale helsekostbutikk ikke har dem. Men det finske Puhdistamo-sortimentet inneholder dem også under det hjemlige navnet "Suolahappo".

- Du må  selv prøve deg frem til hvor mange du må ta til hvert måltid for å unngå oppblåsthet og for å holde magen rolig og maten fordøyd, og slippe luft i magen. Sterkere kapsler 2-6 tabletter, mer fortynnede tabletter 4-12 per måltid. Jo større biff, desto mer saltsyre trenger du.

- Turistdiaré er ikke lenger noe problem, og barns omgangssyke smitter ikke voksne hvis du tar ca. 2 kapsler Betaine HCL pepsin eller ca. 4 tabletter Solgar når omgangssyken begynner. Litt ekstra syre i magen dreper bakteriene med en gang. Disse kan også gis til barn, etter foreldrenes skjønn.

- Hvis du tar for mange, blir du varm og sulten i magen. Da er det bare å drikke et glass vann, melk eller noe nøytralt, og syren fortynnes umiddelbart - akkurat som når maten ikke er ferdig og barnet sier at det er sultent og moren sier: "Drikk litt av det først". Magesyren fjernes så snart maten fordøyes i løpet av en times tid, så disse stoffene bygger seg ikke opp i kroppen og kan trygt brukes så lenge de skal.

- Det beste du kan gjøre er imidlertid å legge om kostholdet slik at maten begynner å fordøyes igjen, syren bygger seg opp igjen og du ikke trenger å ta det som tilskudd. Ofte skyldes jernmangel halsbrann og dårlig magesyreproduksjon. I så fall må jernmangelen korrigeres slik at det igjen produseres tilstrekkelig magesyre. Betain HCL pepsinkapsler eller -tabletter hjelper godt til med å fordøye maten i mellomtiden og holder halsbrannen i sjakk. Spiserøret vil bli bedre, det blir lettere å svelge, vedvarende halsbetennelse vil opphøre og strupekreft vil ikke oppstå.

- I stedet for pH-senkende saltsyre selger apotekene pH-økende magemedisiner og advarer mot å ta dem mot halsbrann i mer enn to uker. De hindrer alle sporstoffer i å bli fordøyd og absorbert fra maten, og resultatet over tid er en alvorlig mangel på sporstoffer og mineraler. Da jeg spurte en farmasøyt i en stor apotekkjede om dette problemet med langvarig bruk av halsbrannmidler, pekte han på to andre vegger og sa: "Det er det vi har disse sporstoffpillene til".

- Siden vi mennesker ikke er drøvtyggere som kyr eller sauer, som lever av bakterier i magen, men er blandings spisere, inkludert kjøtt spisere, trenger vi magesyre i magen for å løse opp maten der og ta opp mineraler og sporstoffer. Ved å ta vare på produksjonen av magesyre og forstå den riktig, holder vi oss også friske. Og det er ikke nødvendig å ta kosttilskudd fra en boks, da de tas opp fra maten.

- 22.-24. februar er hjerte dager, og fremfor alt må du være forsiktig så du ikke overbelaster hjertet på disse dagene, da fullmånen sammenfaller med hjertedagene.

- Hvis du har noen ekstra hjertesymptomer, er det viktig å gå til behandling umiddelbart, for sikkerhets skyld. Men hvis du vet at hjertet ditt er friskt og at det bare hopper ujevnt eller slår for mye, kan du ta det med ro, stole på selvinnsikten din og vente til fullmånen og hjertedagene går over, og fra kvelden lørdag 24. februar og spesielt søndag 25. februar vil du føle deg mye bedre. Det er opp til hver enkelt å bedømme selv, og hvis du ikke vet, er det bedre å smile og holde ut enn å vakle. Du får i hvert fall behandling med en gang.

- Hvis man har alvorlige hjerteproblemer og derfor er redd for aortabrudd, er det viktig å ta det veldig med ro i disse dagene. Fullmåne gjør blodårene mer utsatt for å sprekke, og det gjelder i enda større grad hvis man har en sykdom fra før. Blødning fra sår eller ruptur er mer utbredt ved fullmåne. Sykepleiere vil se dette på akuttmottaket.

- Når du ikke anstrenger deg på de følsomme dagene i en kroppsdel, er det mange plager og anfall som ikke oppstår, og ingenting skjer. Hvis du derimot er overarbeidet eller syk og må på sykehus ved fullmåne, er det ofte kø, fordi plagene hoper seg opp på de sensitive dagene og ved fullmåne. Det er godt å være klar over dette, og det er bare én gang i året at hjertesensitivitetsdagene faller på en fullmåne.

- Du kan gjøre mye selv ved å sørge for at du drikker nok, tar riktig mengde salt og holder kroppen godt hydrert. Varme holder blodsirkulasjonen i gang, og hvis du kan og orker å jorde deg om vinteren ved å berøre bakken barbeint eller lene deg barbeint mot trærne i hagen, kan du redusere den ekstra elektriske påkjenningen på kroppen. Hvis du får elektriske støt i løpet av disse dagene, er det bedre å la elektrisiteten utlades innvendig ved å berøre metall ofte, og ved å skifte til klær som ikke tilfører elektrisitet, i hvert fall ikke ved å gni.

- I noen hus er det radiatorer med vannsirkulasjon som leder strøm til bakken, eller jorden, fordi rørene er av metall og går gjennom et betonggulv, og betongen er jordet. Når du lener deg på eller berører disse radiatorene, bidrar det til jording, spesielt når du berører den umalte skjøteflaten på radiatoren. Jeg har hørt mange historier om dette, om hvordan det å lene seg på en radiator med vannsirkulasjon i femten minutter roet ned hjerterytmen. Viktige er å finne ut hva som fungerer for deg.

- I tillegg til hjertet er dette også følsomme dager for ryggen, og det er viktig å holde ryggen varm når man er utendørs. Massasje av ryggmuskulaturen hjelper mye, men det bør ikke være for kraftig, da mindre gir bedre resultat ved fullmåne. Hvis en badstue passer deg, er varmen i badstuen spesielt bra for ryggen. Du bør imidlertid ikke belaste hjertet ved å ta badstue på denne tiden.

- Mellomgulvet er også følsomt, og det er ikke rart om du får hikke. Pust dypt og rolig for å lindre smertene. Jo langsommere og mer avslappet du trekker pusten, desto raskere kan du slappe av i mellomgulvet og stoppe hikken. Langsom tøyning av mellomgulvet mens du ligger på ryggen kan også utløse en krampe og stoppe hikken. Det viktige er å gjøre bevegelsen på en avslappet og rolig måte.

- Hvis du har et sunt hjerte og liker vintersport, vil fullmånen gi deg mer styrke, og hjertet vil være spesielt godt til å levere oksygen til musklene. Så denne kombinasjonen er også positiv, og du kan dra nytte av den for eksempel i en skiløype. Hjertemuskelen blir enda sterkere av å trene i disse dager, og det samme gjelder rygg- og mellomgulvs muskulaturen. Når du ikke har noen underliggende sykdommer, kan du oppleve de positive effektene av disse dagene.

- Det positive snakkes det ikke alltid like mye om, men det er like synlig. Barna er fulle av energi, og det er vanskelig å få sove når det er fullmåne og dager med kardiovaskulær aktivitet. Det er godt å være forståelsesfull, for barna kan ikke noe for at de får være oppe lenger enn vanlig og at søvnen uteblir.

- Fullmånen faller på en helg, så selv på en fredagskveld er det travlere enn vanlig på skisteder og andre festseder. Du kan feste hele natten lang. Men det er best å ikke bli for eventyrlysten, selv om det økte energinivået frister til å gjøre ekstravagante ting. Du trenger ikke alltid å følge alle innfall, og det er alltid lurt å være oppmerksom i trafikken når det er fullmåne.

- Hvis været holder seg fint og det ikke er solstormer, kan fullmånen passere uten særlig effekt. Månen er nå lengst unna jorden ved fullmåne, det motsatte av supermånen. En mindre fullmåneeffekt enn gjennomsnittet. Kanskje hjelper det også på hjerteproblemene, og det er ikke så mye å bekymre seg for.

- Siden du kan feste ved fullmåne, er det hyggelig å treffe venner i fullmånehelgene. Maten fordøyes godt, og du kan være mer sosial. Det er ikke like lett å havne i krangel selv om man drikker alkohol, fordi man er uthvilt og kroppen fordøyer alkohol bedre ved fullmåne. Det spises også mer mat ved fullmåne, så hvis du skal ha fest, er det lurt å fylle på litt ekstra.

- Vinterens fullmåner er fine.  Fullmånen står høyt oppe på himmelen om vinteren og lyser derfor opp himmelen i lang tid. Man kan se ut uten ekstra lys, og det er fint å vise barna hvordan måneskinnet har hjulpet oss før det elektriske lyset kom. Man kan klare seg ganske bra med bare måneskinnet, og man trenger ikke engang en lommelykt. Du får kanskje ikke den samme opplevelsen i byen, men når du forlater gatelysene, er vintermånelyset spesielt vakkert. Ikke rart at du ikke får sove når det er så mye mystisk skjønnhet og under utenfor.

Operasjoner

- Det er nymåne, og en dårlig tid for de fleste operasjoner. Såret vil få mer arrvev, og infeksjoner kan lettere oppstå, spesielt før og ved fullmåne. Vev eller svulster som er fjernet, vil lettere begynne å vokse ut igjen. Smertene varer lenger. Ved fullmåne og de to siste dagene før fullmåne blør det mer fra såret, noe som kan vanskeliggjøre kirurgiske inngrep. Kantene på et fullmånesår avviser hverandre og begynner ikke å lukke seg til tross for sting. Disse sårene må behandles mer forsiktig og over lengre tid enn vanlig.

- Frem til 19. februar er den årlige solsyklusen den sensitive perioden for ben, ankler og vener. Operasjoner i disse områdene vil ikke gi like godt resultat som i de andre 11 månedene. Kroppen er selv i gang med å reparere cellene i området, og såret forstyrrer nerver, blod- og væskestrøm på det tidspunktet de er mest følsomme. 19. februar er den sensitive perioden for toppen av hodet, og det er ikke lurt å foreta plastikkirurgi i øvre del av ansiktet, hjernekirurgi, øyeoperasjoner eller nese- og bihuleoperasjoner før 20. mars.

- Hvis det er nødvendig å ta en biopsi av en svulst, cyste e.l. før operasjonen, er det bedre å gjøre dette i den nemåne, slik at svulsten ikke sprer seg og innholdet i cysten ikke renner ut i andre deler av kroppen like lett som i nymåne. Et hull som lages i nemåne, lukker seg bedre, men det er fortsatt en risiko for at skadelige stoffer som er fanget i kroppens pose, sprer seg tilbake til blodomløpet og annet vev.

- Nemåne, er også et bedre tidspunkt for å ta vaksiner, hvis du bestemmer deg for å ta dem. Etter vaksinen bør du ikke trene hjertet på tre dager, og kroppen trenger en hvileperiode. Ikke på dager med følsomhet i armen osv.

- Det er ikke lurt å behandle en aktiv del av kroppen med kirurgi på de 2-3 dagene når kroppen heler seg selv, men å kutte på de andre dagene i månesyklusen. Se sensitivitetsdager ovenfor. Det kan hende at de ikke kommer seg etter operasjonen fordi området har blitt skadet i løpet av sensitivitetsdagene. Det er som om væskestrømmen og den elektriske strømmen ble avbrutt, akkurat da kroppen forsøkte å reparere området med full kapasitet.

- Fullmånen og de to dagene før den er aldri bra for kirurgi. Sårene forblir åpne, som om kantene avviser hverandre, og kan derfor bli infisert. Kun akuttkirurgi på fullmånedager, og da med nøyaktig og langvarig etterbehandling.

- For de fleste operasjoner er nemåne etter fullmåne et godt tidspunkt. Kirurgens ferdighet er imidlertid å kunne se når mumåne er et godt tidspunkt for en bestemt operasjon, fordi vev som kuttes på den øvre månen vokser mer tilbake, og dette er noen ganger nyttig hvis du for eksempel trenger å få mer bein til å vokse tilbake, eller en delvis fjernet lever til å vokse tilbake. Folklore kjenner den generelle regelen, erfaring med resultatene av kirurgi akkumuleres av kirurger. Noen kirurger vet om dette og benytter seg av det, men ofte som stilltiende innsidekunnskap.

- Når du vet hva som er de verste operasjonstidspunktene, og hopper over dem, kan du trygt gå for god behandling. De fleste dager er gode nok for normale inngrep. Hvis du allerede selv har lagt merke til forskjellene i effekten av ulike dager i månesyklusen, kan du bli inspirert til alltid å lete etter de beste tidspunktene for deg selv og dine nærmeste. Men for å kunne skille mellom det som er litt bedre og det som er nesten like bra, må den som utfører inngrepet vurdere alle andre faktorer som spiller inn. Så her lister vi opp de verste dagene, basert på folkelig erfaring.

Tannbehandlinger og timebestillinger

- Det er nymåne, og en dårlig tid for tannbehandlinger. Spesielt dårlig er det 13.-16. februar og fullmånedagene 22.-24. februar. Finer og implantater fester seg ikke like godt og permanent som de gjør ved undermåne. Det er større risiko for infeksjoner i ekstraksjonshulen, og smertene varer lenger. Tannstein kommer raskere tilbake etter rengjøring.

- Det er lurt å bestille time til dagene nemåne fra 25. februar til 9. mars, og bestille flere timer etter hverandre for å få fikset tennene på de beste dagene. Det er langt færre gode dager på våren, så det lønner seg å utnytte denne perioden nå. Du kan slippe mye billigere hvis du tar grep nå og ber om avbestillingstider, for om våren er det mange som får symptomer på tennene sine, og det er ingen slike gode dager på to måneder.

- Det eneste er at formen til protesen alltid må tas i nymåne, slik at protesen ikke blir for stram.

- Av de eteriske oljene er nellikolje bra for tannpine. Du kan bruke en halv dråpe på fingertuppen på et sårt tannkjøtt.

- Kontroll av tenner, fjerning av tannstein, fyllinger og restaureringer, trekking av tenner, kjevekirurgi og innsetting av implantater eller kroner gir alle mer varige og velhelte resultater nemåne. Det er lite behov for antibiotika etter tanntrekking, det oppstår ikke betennelser, såret gror godt og det er mye mindre smerter i og etter behandlinger i underkjeven enn i nymåne.

- Nesten alle tannkirurgiske inngrep, operasjoner og tannekstraksjoner bør alltid utføres i nemåne for  å sikre god og rask tilheling. Kun avstøpning av tannkjøttet gir et bedre resultat i overkjeven, den stigende månen, fordi tannkjøttet er litt bedre hydrert og tykkere, slik at protesen ikke kan bli for stram. En avstøpning tatt i begynnelsen av måneden strammer mange steder og må da modifiseres.

- De verste tidspunktene for tannbehandling er ved fullmåne i hver månesyklus og de tre dagene før, samt de 2-3 dagene da kroppens følsomhetsområde er i munnen.

- Jo større tannbehandling det er snakk om, for eksempel trekking av tenner, innsetting av implantat eller rotfylling, desto større er fordelen med riktig tidspunkt. En "rotbehandlet" tann er følelsesløs og samler bakterier uten tilgang til immunforsvaret på grunn av fraværet av blodkar og nerver. Det kan opprettholde betennelser i kroppen i årevis og svekke kroppens evne til å holde seg frisk eller helbrede. Mange uforklarlige plager begynner å leges når de rotbehandlede tennene erstattes med ekte implantater (innsetting i nemåne) eller i det minste fjernes helt for å kurere infeksjonen.

- Pusavleiringer i en rotbehandlet tann kan ofte bare sees på et mye mer detaljert røntgenbilde, en såkalt cone beam-røntgen (CT-skanning). Heldigvis har man nå forstått at betennelse i en slik tann forårsaker mye hjerte- og hjernesykdom, samt påvirker synet (øyet ligger nær røttene til de øvre tennene), og derfor behandles tennene først før en større operasjon.

- Ønsker dere gode vinterdager.

Anne Pöyhönen

 

***Denne artikkelen av Anne Pöyhönen er oversatt fra finsk til norsk av Rita Amundsen med Annes tillatelse