Ville vekster som mat

Ville vekster, blomster og bær løfter maten opp i helt nye dimensjoner, det smaker vidunderlig og dette er virkelig lokalprodusert helse kost. Øm vi ønsker oss en god helse så er dette mat vi bør inkludere i vårt kosthold – uansett hvilken type diett vi ellers følger.  Vi kan begynne å se naturen rundt oss som et gedigent matfat. Mat som strutter av sunnhet og livskraft! 

Ville vekster som mat kan være alt fra en løvetannblomst på brødskiven til en  flere retters middag av viltvoksende ingredienser. Som drikke kan vi ha alt fra en kopp te trukket på ferske små brennesleskudd til saft, kombucha og vin laget av ingredienser fra naturen. Godt og vakkert. 

Dette er mat som gir oss noen ekstra krefter i hverdagen. Jeg tenker at den beste maten for oss er den som kommer fra vårt nærmiljø og jo ferskere, desto mer er livskraften i maten i behold. Fordelen med viltvoksende mat er at disse plantene også vokser i en jord der de finner alle de næringsstoffene de har behov for, i motsetning til dyrket mat som vi mennesker plasserer der vi ønsker at det skal vokse. Tenk på løvetannen som vokser gjennom asfalt – hvilken livskraft! 

I løpet av  våren er det mange forskjellige viltvoksende godsaker som i tur og orden stikker opp hodet fra bakken og bare venter på å bli høstet.  Grønt, godt og gratis fra grøftekanten.  Begynn med å bruke de vekstene som du vet at er spiselige og som du sikkert kjenner igjen. Totalt finnes det flere hundre spiselige arter i vår natur.  Nye smaker kan først føles litt «fremmende», men ikke gi opp, etter hvert sanser man hvor vidunderlig godt det smaker og hvor godt det gjør for kroppen. Gjør som alle topprestauranter, begynn med «ugress» på menyen. Du kan bruke dette som en liten spiss på hverdagsmaten og kanskje du etterhvert også blir så vill etter vill mat at du spiser helt vilt 7 dager i uken, hele året, i en eller annen form – det gjør vi i vår familie! 

Fra juli og utover sommeren er det tid for bær-kraft. Blåbær, krekling, multe, tyttebær, tranebær, einebær, aronia, rognebær mm bare venter på oss i skogen. Nå gjelder det og fylle opp vinterlagrene med våre lokale super bær.

Utover sommeren kan vi begynne og spise sesongens grønnsaker. Vi som kan høste våre egne grønnsaker er ekstra heldige, nyhøstede grønnsaker har en helt spesiell kraft.  Jeg er opptatt av at vi lærer å bruke ALT det som plantene tilbyr oss og at vi oppbevarer det som vi ikke spiser med en gang på en best mulig måte. Noen eksempler. Det blir fantastisk pesto av gulrot gress. Purre oppbevares best stående.  mm. mm. Men også denne tiden på året så er det lurt å spise det som «frivillig» vokser frem mellom de dyrkede plantene, her finner vi mange ville godsaker. Kanskje naturen er så genial at vekster som trives ved siden av hverandre på åkeren også trives ved siden av hverandre på tallerken og i magen. Kanskje det skapes en fin balanse i kostholdet om man spiser disse tingene sammen.

Gjennom sesongen tilbyr jeg kurs der vi smaker og blir kjent med viltvoksende spiselige vekster. 

ÅRET RUNDT MED VILLMAT

Våren er hovedsesong for villmat men også på høsten kan vi finne noen viltvoksende godsaker i naturen i tillegg til sopp og bær.

Jeg holder gjerne kurs og foredrag om “Året rundt med villmat” for grupper, lag, foreninger. Ta kontakt om du er interessert i dette for å avtale detaljer.

Den 21.april.2015-21.april 2016 la jeg daglig ut bilde på Instagram av villmat jeg spiste den dagen - her kan du ta en titt på mitt helt ville år

 

 

 

 

Ville vekster og urter i maten fortryller hverdagen og forgyller festen.

Velkommen på kurs for å lære mer om denne vidunderlige verden av nye smaker og matopplevelser. Mat for alle sansene, rett og slett helt vilt !!!

 

 

 

 klikk deg gjennom noen blomstrende retter 

en hyllest til løvetann 

Overflod av både vilt og dyrket, fra tidlig vår til senhøst

 

PÅMELDING TIL KURS OG TUR: