Ville vekster som mat

Ville vekster, blomster og bær løfter maten opp i helt nye dimensjoner, det smaker vidunderlig og dette er virkelig lokalprodusert helse kost. Øm vi ønsker oss en god helse så er dette mat vi bør inkludere i vårt kosthold – uansett hvilken type diett vi ellers følger.  Vi kan begynne å se naturen rundt oss som et gedigent matfat. Mat som strutter av sunnhet og livskraft! 

Ville vekster som mat kan være alt fra en løvetannblomst på brødskiven til en  flere retters middag av viltvoksende ingredienser. Som drikke kan vi ha alt fra en kopp te trukket på ferske små brennesleskudd til saft, kombucha og vin laget av ingredienser fra naturen. Godt og vakkert. 

Dette er mat som gir oss noen ekstra krefter i hverdagen. Jeg tenker at den beste maten for oss er den som kommer fra vårt nærmiljø og jo ferskere, desto mer er livskraften i maten i behold. Fordelen med viltvoksende mat er at disse plantene også vokser i en jord der de finner alle de næringsstoffene de har behov for, i motsetning til dyrket mat som vi mennesker plasserer der vi ønsker at det skal vokse. Tenk på løvetannen som vokser gjennom asfalt – hvilken livskraft! 

I løpet av  våren er det mange forskjellige viltvoksende godsaker som i tur og orden stikker opp hodet fra bakken og bare venter på å bli høstet.  Grønt, godt og gratis fra grøftekanten.  Begynn med å bruke de vekstene som du vet at er spiselige og som du sikkert kjenner igjen. Totalt finnes det flere hundre spiselige arter i vår natur.  Nye smaker kan først føles litt «fremmende», men ikke gi opp, etter hvert sanser man hvor vidunderlig godt det smaker og hvor godt det gjør for kroppen. Gjør som alle topprestauranter, begynn med «ugress» på menyen. Du kan bruke dette som en liten spiss på hverdagsmaten og kanskje du etterhvert også blir så vill etter vill mat at du spiser helt vilt 7 dager i uken, hele året, i en eller annen form – det gjør vi i vår familie! 

Fra juli og utover sommeren er det tid for bær-kraft. Blåbær, krekling, multe, tyttebær, tranebær, einebær, aronia, rognebær mm bare venter på oss i skogen. Nå gjelder det og fylle opp vinterlagrene med våre lokale super bær.

Utover sommeren kan vi begynne og spise sesongens grønnsaker. Vi som kan høste våre egne grønnsaker er ekstra heldige, nyhøstede grønnsaker har en helt spesiell kraft.  Jeg er opptatt av at vi lærer å bruke ALT det som plantene tilbyr oss og at vi oppbevarer det som vi ikke spiser med en gang på en best mulig måte. Noen eksempler. Det blir fantastisk pesto av gulrot gress. Purre oppbevares best stående.  mm. mm. Men også denne tiden på året så er det lurt å spise det som «frivillig» vokser frem mellom de dyrkede plantene, her finner vi mange ville godsaker. Kanskje naturen er så genial at vekster som trives ved siden av hverandre på åkeren også trives ved siden av hverandre på tallerken og i magen. Kanskje det skapes en fin balanse i kostholdet om man spiser disse tingene sammen.

Gjennom sesongen tilbyr jeg kurs der vi smaker og blir kjent med viltvoksende spiselige vekster. 

Kurs våren 2018:

Tirsdagen den 17.april kl. 18-21

Torsdagen den 3.mai kl.18-21

Torsdagen den 24.mai kl. 18-21

Fredagen den 25.mai kl1 11-14

Tirsdagen den 29.mai kl. 18-21

Disse kursene koster 600 kroner. 

Er du student eller har dårlig råd ta kontakt for spesial pris. Har du god råd så er det hyggelig om du gir litt tips :)

Her kan du bli med på en helt unik smaks opplevelse. 

Det er er fire separate kurs der vi hver gang fokuserer på de delikatessene vi finner i naturen akkurat den dagen. Etterpå lager vi sammen en flere retters middag basert på dette. 

Torsdagen den 7.juni kl. 18-21

Fredagen den 8.juni kl.11-14

blir det kurs om konservering av ville vekster med hovedfokus på fermentering Dette kurset koster 1.000 kr

Datoer for Blomster kurs i Siris Ville have på Nesbru blir lagt ut senere. 

 

Datoer for årets Ramsløk safarier blir lagt ut senere :)

 

 

 

 

Ville vekster og urter i maten fortryller hverdagen og forgyller festen.

Velkommen på kurs for å lære mer om denne vidunderlige verden av nye smaker og matopplevelser. Mat for alle sansene, rett og slett helt vilt !!!

 

 

 

 klikk deg gjennom noen blomstrende retter 

en hyllest til løvetann 

Overflod av både vilt og dyrket, fra tidlig vår til senhøst

 

PÅMELDING TIL KURS OG TUR: