Nymåne 27.4-12.5.2025

 Nullmåne var søndag 27. april, og da begynte nymåne fasen som varer til fullmåne mandag 12. mai.

Vekstkraften i månefasen stiger oppover, til plantenes deler over jorden. Samtidig blir vekstkraften sterkere for hver dag som går. I solens syklus stiger vekstkraften oppover til sommersolhverv.

 

Hagearbeid

- Så og plant svekster som gir sin avling over jorden! Avhengig av hvordan våren utvikler seg og hvor varmt det er, er det nå og frem til fullmåne en god tid å så blomster, bærplanter, fruktplanter, urter, bladplanter og alt annet du ønsker skal vokse godt oppover.

- Nå spirer det raskt og vokser raskt videre med blader, blomster og frukt samt frø. Den siste plantingen på det endelige vekststedet er aller viktigst å få til i riktig månefase, det blir liggende i planten videre, det er som plantens «sådag», for plantene flytter ikke på seg selv.

- Under en duk, på en pall, i drivhus, i vinterhage, på en innglasset balkong og på vinduet i en leilighet – nå plantes og sås alt unntatt rotvekster og vekster som gir avling ved stammen.

- Du kan fortsatt bytte potter til større potter for innendørsblomster, ta stiklinger og plante de som allerede har rotfestet seg, dele planter og klippe av for lange skudd eller dårlige grener. Nå, helt i begynnelsen av juni, kan du klippe pelargonier og store grønne planter, ta stiklinger fra toppen for å få nye planter, og få trær, busker eller grønne planter til å vokse raskt. Hvis planten er treaktig og nærmer seg taket, er det viktig å klippe den før halvmåne, i løpet av helgen etter 1. mai.

Når innendørsblomstene er i orden, kan du se på hva du allerede kan så og plante i hagen og på åkrene. Bare hvis det er sterk nordavind, skal du ikke så eller plante på disse dagene, men vente til vinden blir varmere. Nordavinden har en sterk uttørkende effekt og forsinker veksten av planter og frø, fordi de føler vindens elektriske ladning. Tørr og kald vind inneholder mye positiv elektrisk ladning, som tiltrekker seg den negative elektriske ladningen i vannet, slik at vannet fordamper. Frøet bestemmer seg for å vente, og stiklingen eller frøplanten mister mye vann i en slik vind.

- Når det blåser en gunstigere vind, eller det er vindstille, kan man så og plante om morgenen, men sent på kvelden er det ikke lenger lurt å gjøre dette. Natten er hviletid for plantene.

- Trær og busker kan flyttes og plantes nå eller neste høst, i slutten av mai, hvis det fortsatt er kaldt.

- Løkblomster og vinterharde sommerblomster kan plantes ut eller settes i krukker som kan tas inn i ly når det blir kalde netter. De første nettene i juni er tradisjonelt sett frostfrie, men før det, ved fullmåne,  og to uker etter, samt før helgen før Kristi Himmelfart, kan det komme overraskende kjølige netter. Det er lurt å følge med på dette gjennom våren, for værmeldingen er ikke alltid helt nøyaktig, og tidevannskreftene kan påvirke luftstrømmene og få temperaturen til å falle mer enn forventet om natten.

- Poteter, gulrøtter og andre rotvekster bør ikke sås eller plantes nå. De vil begynne å danne høye stengler og blader, og rotveksten vil ikke komme i gang. Man må bare vente til etter fullmåne, når månen er avtagende, og så så dem 13.5. Hvis jorden er varm eller det er brukt duk, kan man plante poteter.

- En interessant unntak fra denne regelen er 6.–8. mai, hvor spesielt de to første dagene er gode prøvedager for poteter og rotfrukter. Dette er nemlig rotdagene i nymåne. Da vokser den delen som er over jorden spesielt godt, men det har også en effekt på røttene, så det er lurt å prøve og se hvordan rotgrønnsaker som har begynt å vokse på disse dagene, gir avling. De andre dagene i nymåne er ikke verdt bryet, men fører bare til at det vokser ugress.

- Disse tre dagene er spesielt gode for planting av trær og busker, samt blomster og stauder. Hvis du har tid til det, bør du merke deg disse dagene og utnytte dem. Når du ser resultatene med egne øyne, vet du hva det handler om. Selv undrer jeg meg over effekten av disse dagene, selv etter 20 år, og de kommer igjen i juni. Bare en sterk nordavind som varer i flere dager kan ødelegge effekten, da en del av effekten avtar, og man bør vurdere om man skal bruke andre overmåne-dager til planting.

- Under nymånen, er det derfor viktig å alltid ta hensyn til vindretningen og ikke plante eller så i kald vind. I tillegg til vinden kan man se på blomsterdager (blomst i månekalenderen) for sommerblomster og blomstrende stauder og busker, og bladdagene (blad) for urter og bladplanter. De aller beste dagene for fruktplanter er fruktdagene i fullmåne, som 4.-5.5., og tomater, paprika, jordbær osv. som plantes da, gir en fantastisk avling gjennom hele sommeren.

- Det er også nå, i nymåne, at det er tid for å plukke ville planter. Det som plukkes nå, beholder fargen, duften og smaken. Urter er best å plukke om morgenen når dugg har forsvunnet, i tørt vær. På regnfulle morgener har de ikke like gode virkestoffer, og det er vanskelig å tørke dem når de er våte. For daglig bruk plukkes det selvfølgelig hver dag, og plantene har best effekt på den delen av kroppen som er mest følsom på det aktuelle tidspunktet. For eksempel plukkes leverbedrende planter som løvetannblader og nesle fredag-lørdag 2.-3. mai og brukes umiddelbart, eller lagres og brukes senere, spesielt på leverdager.

- Bjørkblad er godt å plukke fra egne trær eller fra trær hvor eieren gir tillatelse, akkurat når de er mest klissete, akkurat når de er i ferd med å åpne seg. De kan spises eller brukes til te, men det er spesielt godt å oppbevare dem og lage ekstrakt av dem ved å legge dem i glasskrukker og helle 40 % alkohol over dem til de er dekket. La det trekke over fullmånen, og sil det av når fullmånen er over. La det trekke i minst en uke, helst et par uker, men det gjør ikke noe om det trekker lenger. Sil det i nemåne.

- Ta en teskje av denne musøreekstraktet morgen og kveld mot vårtretthet og for å forbedre helsen, enten som den er eller blandet i et glass vann – eller til og med i kaffen. Det viktigste er at man får i seg vårens kraft. Tilsvarende ekstrakt kan lages av mange urter

Grener som skal brukes til poding må kuttes av i nymåne, slik at de lykkes og begynner å vokse. Den beste tiden for poding er i uken før fullmåne. Grener som er tatt mellom 13. og 26. mai, tørker ut, og uansett hvor godt podingen er gjort kan den tørke ut.

- Jordbearbeiding, luking og gjødsling er arbeid som gjøres i nemåne. Hvis det er helt nødvendig å bearbeide jorden nå, bør det gjøres sent på kvelden eller om natten, helst en kveld når det blåser nordavind eller nordøstlig vind som tørker jordoverflaten.

- Hvis du vender jorden nå eller om morgenen, og det fortsatt er varmt og fuktig med sørlig eller sørøstlig vind, vil ugressfrøene i jorden spire og vokse kraftig, det samme vil kveke og andre ugressrøtter, og jorden vil snart være grønn – men av feil planter! De aller siste dagene for å pløye åkeren og hagen er «gamle frøspiringsdager», søndag 4. og mandag 5. mai.

- Når man først har sett dette fenomenet, gjør man det aldri igjen. Hele sommeren går med til å luke, og mange planter kveles av ugresset, fordi det ikke er mulig å få det til å forsvinne. Dette bør man under ingen omstendigheter prøve på store arealer selv, men heller se på når noen andre vender jorda i disse dagene og følge med på det gjennom sommeren.

Jorden bør være snudd allerede, det vil si ved slutten av nemåne, slik at det ikke vokser så mye ugress om våren. Hvis dette ikke er gjort om høsten, eller hvis jorden er vendt på feil tidspunkt, det vil si ved nymåne, vil det være mye mer arbeid å holde ugresset borte om våren.

- Hvis man om våren vender jorda på feil tidspunkt på steder hvor det vokser mye ugress, som for eksempel geitegress, åkerhavre, kveke osv., kan det være veldig vanskelig å bli kvitt det senere, og det kan kreve to somre med luking i de beste månefasene. Da kan man fort miste troen. Derfor må man unngå å snu og rote i jorden i de beste vekstperiodene og alltid ta hensyn til vindretningen.

- Det er ikke lett å fjerne kratt  og lignende om våren, men hvis man ikke orker å vente til ryddedagene i juli, kan man prøve å tørke dem ved å kappe og felle trærne og skuddene ved fullmåne om våren, som allerede var i april, men man kan også bruke mai litt som hjelp: Trærne og krattet kuttes ned, slik at saften renner ut og i det minste en del av kraften i røttene går tapt. Det er imidlertid bedre å vente til bladene har vokst seg fulle, og når røttene er tømt for næringsstoffer, kan man bruke de beste dagene i månedsløpet til å rydde buskas etter midsommer. Mer om det senere.

 

Kutting av grener og felling av trær

 

- På grunn av saftstigningen er det ikke lurt å felle trær til ved eller bygging. Det sukkerholdige vannet som er lagret i røttene stiger nå opp i stammen og grenene. Hvis du feller trær nå, vil det være mer sukker som grobunn for sopp som vil råtne treet! Før bladene er fullvoksne, er det litt bedre.

Det aller verste er å felle løvtrær og prøve å tørke dem til ved. Stubben av et fellt løvtre lekker saft og begynner å danne nye skudd.

Det er en god tid å rive bjørk og samle pilbark. Det er en god tid å lage visp av bjørkegrener, da barken løsner lett. Det er en god tid å felle små graner og lage en lang gren og en stump av stammen til en visp. Sag stammen over og under grenen, slik at det blir igjen noen centimeter av stammen til å feste grenen til husveggen. Skrell grenen og stammen. Fest grenen opp ned, med stammen vendt nedover. Da vil grenen stige opp og ta inn frisk luft, og synke ned når det kommer regn. Fungerer i flere tiår.

- Epletrær bør ikke beskjæres nå i  numåne. Kuttflaten vil begynne å lekke væske og svekke epleavlingen. En våt kuttflate er utsatt for sopp og mugg. I stedet for de fjernede grenene vokser det opp vertikale, blomsterløse vannkvister. Det er den dårligste tiden å beskjære kirsebær- og plommetrær, da de lekker mye og svekkes.

- Tid for å beskjære unge hekker. I løpet av de første dagene av nymåne, er det lurt å beskjære hekkene slik at de forgrener seg og vokser mye. Spisshekker kan beskjæres på samme måte. Ikke beskjær hekker ved halvmåne eller fullmåne.

- Bærbusker og mange andre busker roter godt og kan brukes til å ta stiklinger til nye busker.

- Syrener eller andre busker som er i dårlig forfatning kan fornyes ved å beskjære dem helt ned i begynnelsen av nymånen. Snart vil de skyte nye skudd. Hvis det er sterk nordavind, bør man ikke beskjære den dagen.

- De kuttede grenene bør legges i en grenkvern. De råtner sakte i en kompostbunke eller kompost. Det er bedre å bruke grenflis som jorddekke, da det holder seg tett og hindrer ugress i å vokse.

- Du kan observere saftafgang i ditt eget område. Ved fullmåne i mai er toppene på bjørketrærne allerede grønne, og saften stiger bare i trærne på nordsiden. Våren kommer forskjellig i forskjellige områder, så det er viktig å gjøre forsøk på egne trær ved å knekke av en tynn gren og se om det kommer dråper.

- I tillegg til bjørk kan du tappe saft fra andre trær, for eksempel kirsebær eller plomme, hvis du har tenkt å felle trær eller busker som har vokst seg store senere. Det er best å felle trær tidlig på sommeren, spesielt i begynnelsen av midtsommeren, men før det kan du samle saft. På nettet finner du erfaringer fra andre med andre trær.

 

Vask og rengjøring

 

- Rask rengjøring og tilbake til hagearbeidet! Nå er det vår, man har ikke tid til å stå inne og undre seg over noe, og støvsugingen kan man overlate til ungdommen eller husverten, som alltid lar hjørnene og understellene på møblene være ustøvsuget. Vask det mest nødvendige, men la sengetøy og annet som ikke haster ligge til etter fullmåne. Du kan dekke til kleshaugen med et laken.

- Kleshaugen blir ren umiddelbart etter fullmåne, som tilfeldigvis er en vaske-dag. Tirsdag 13.5. er det tid for å ta ned kleshaugen. Og henge tøyet til tørk – solen og vinden gjør tøyet deilig friskt. Hele nemånen er igjen en god tid for rengjøring. Vask av vinduer gir best resultat i nemånede, onsdag-torsdag 14.-15.5., nå i nymåne sprer smusset seg bare og etterlater striper.

Dunjakker, dunetepper, andre tepper, puter og madrassovertrekk er viktig å vaske bare i nemåne. Det samme gjelder barnas kosedyr og dekorative puter. Spesielt når det ikke er regnvær, tørker det godt og raskt, og dunfyllet blir ikke klumpete, men blir enda luftigere etter vask og tørking.

- Frisk luft bidrar mye til å holde deg frisk. Bromholdige brannhemmende midler i tekstiler, møbler, madrasser, puter, tepper og gardiner i hjemmet er ikke bra for kroppen, så det er lurt å lufte regelmessig ved å åpne vinduer og dører på motsatt side av huset for å få frisk luft inn i huset hver dag. Ved å åpne to vinduer eller dører på motsatte sider av bygningen, skiftes luften raskt ut, og frisk luft gjør hjemmet godt luktende.

- Gamle lin og tradisjonelle tekstiler avga ikke like mye støv til romluften som dagens dårlige fiber- og kunstfiberprodukter. Brom fjerner jod fra kroppen og forårsaker mange helseproblemer. Dette står beskrevet i den engelskspråklige boken The Iodine Crisis, skrevet av Lynne Farrow. Det er lurt å gå gjennom tingene og tekstilene i hjemmet og tenke over hvilke materialer man ikke har peiling på. Når man skal kjøpe noe nytt, kan det være lurt å kjøpe produkter laget av naturlige fibre som er holdbare. For din egen helses skyld.

- Nye tekstiler til hjemmet er viktig å vaske grundig før bruk i begynnelsen av nemåne. I nemåne tørker dyner, puter og andre tykkere tekstiler også lettere og raskere.

- Unntak: Klær av naturlig ull bør vaskes i nymåne, da ubehandlet ull lett blir loet i nedre halvdel av månedsfasen. Månedens fase på dagen da ullen ble klippet, har også betydning. Hvis ullen er klippet i nemånedsfasen, blir den lett loet selv ved skånsom vask.

 

Vanning av blomster

 

- De beste dagene for vanning av innendørsplanter, er 2.-3.5. og 11.-13.5.. Effekten begynner kraftig og avtar deretter gradvis når merket skifter til neste i kalenderen. Planter lagrer vann på disse dagene, og det er viktig at det er tilgjengelig for røttene i potten.

- Spesielt den første av to eller tre påfølgende vanndager vil du merke at jorden i blomsterpottene tørker raskt, og at vann forsvinner fra vasken. Hvis du ikke rekker å vanne første vanndag tidlig om morgenen, er det bedre å vanne allerede kvelden før. Noen ganger kan effekten allerede være tydelig kvelden før, men effekten av den første vanndagen er spesielt tydelig. Alle vanndager skal det vannes, og overflødig vann helles bort fra underfatet til slutt.

På vanlige dager suger plantene mer vann enn vanlig og kan deretter trives spesielt godt takket være vannreservene sine. De holder seg mer motstandsdyktige og vokser mye bedre, og blomstrer også lettere. Planter som plantes om våren, er det spesielt viktig å vanne hver dag i begynnelsen, og deretter etter behov, til de er blitt sterkere og klarer seg med lengre vanningsintervaller.

- Små frøplanter trenger selvfølgelig vanning oftere, da de ikke har store blader som kan lagre vann. Det samme gjelder for potteplanter med tynne blader som fordamper mye vann, som for eksempel noen bregner, som trenger vann også mellom vanningsdagene. I hagen vannes først det som naturen ikke vanner, men plantene bør ikke venne seg til daglig vanning, men få vokse røttene dypere for å finne vann selv. Bare hvis det er en lang tørr periode, hjelper man til med ekstra vanning etter behov, og spesielt på regnværsdager.

- Hvis det regner i løpet av sommeren akkurat på regnværsdager, kan plantene trives spesielt godt og klare seg lenger uten vanning. Det er lurt å følge med på dette og merke seg forskjellen når det regner på regnværsdager.

- Innendørsblomster bør ikke vannes to dager før vanndagene (blomsterdager), da dette gjør dem utsatt for bladlus eller bladlus, holder potten våt i lang tid og lett samler sopp eller mugg, eller små fluer på jordoverflaten. Planten klarer ikke å ta opp store mengder vann på blomsterdager, og det blir liggende som fuktig jord, noe som gir sopp, mugg og insekter mulighet til å vokse. Når det har vært tre blomsterdager på rad, kan du vanne blomstene på den siste dagen – da har effekten av de våte dagene allerede begynt.

 

Hårklipp og farging

 

- Det er nå nymåne, og hår som klippes nå, vil vokse sterkere og raskere. Hvis håret ditt er tynt og vokser dårlig, eller har vært sykt, bør du alltid klippe det ved nymåne, slik at det blir sterkere for hver gang du klipper det.

- I denne nymånefasen er de aller beste dagene for å styrke hårveksten søndag 4. og mandag 5. mai. Hvis du bare kan gå til frisøren på mandag, vil det ha stor effekt på tynt hår og gjøre det tykkere og vokse raskere. Du kan farge håret samtidig, men det er ikke lurt å krølle det. Selv om du ikke kommer til frisøren, kan du ta en saks og klippe litt av håret selv i løpet av disse dagene, og neste måned kan du forberede deg på å utnytte de beste dagene ved å bestille time i god tid. Dagene er merket i månedskalenderen.

- Tirsdag til torsdag 6.-8. mai er også veldig gode dager, men ikke like effektive for å gjøre håret tykkere. Hårveksten blir raskere også på disse dagene hvis du klipper håret, og de er spesielt gode dager for farging eller permanent..

- Hår som fjernes nå, vokser raskere og tykkere i fremtiden. Det er ikke lurt å klippe hår på følsomme kroppsdeler (se nedenfor om pleie av kroppsdeler) med roten, da hårroten lett blir betent på disse dagene.

- Noen medisiner påvirker hårets kvalitet, krølling og farge. Noen ganger er det nok å ikke bruke medisinen i noen dager, så får du bedre resultat hos frisøren.

- Det er lurt å unngå å vaske og behandle håret på vanndager. Det er ikke bra for hårklipp, farging eller permanent. Hvis du klipper håret på en dag med mye fuktighet, kan det lett bli krusete og se uflott ut. Bare å vaske håret på dager med mye fuktighet, spesielt i begynnelsen av måneden, gjør det elektrisk, fordi vaskemidlet fjerner hårets egne og nødvendige naturlige fettstoffer for godt.

 

Negleklipping

 

- Negleklippedager er fredag 2.5. og fredag 9.5. for fingre og tær. Når du klipper neglene på disse kveldene, blir de harde og sterke.

- Neglene skal alltid klippes etter solnedgang. Du bør ikke engang file neglene på dagtid. I nord, hvor solen ikke står opp eller går ned, er det best å klippe neglene mellom kl. 20 og 23, når solen står i samme retning som den alltid gjør om kvelden – selv om den er under horisonten.

- Hvis en tånegl har vokst inn i tåen og trykker mot huden, er det lurt å skyve litt bomullsvat inn under neglen med en pinne, slik at den kommer bedre til å stå rett. Den skal alltid klippes på oversiden, slik at den blir rett. Hvis du klipper en slik negl for kort på undersiden, vil den trykke mer mot huden.

- Det er bedre å sette på et plaster for å beskytte kanten av den sprukne neglen og file den i orden om kvelden. Hvis du likevel må klippe neglen på feil tidspunkt, kan du rette opp den svekkende effekten ved å klippe eller file den samme neglen neste gang det er riktig tidspunkt.

- Når neglene bare klippes på disse dagene og først etter solnedgang, blir de harde og sterke i løpet av noen uker. Effekten forsvinner hvis neglene files eller klippes mens solen er oppe. Den siste behandlingen har alltid effekt på den aktuelle neglen.

 

Gamle medisinske råd om hvilke deler av kroppen som er aktive og følsomme til enhver tid. Disse kroppsdelene skal pleies i løpet av denne voksende månen, dvs. fullmånen (2025):

 

- 28.-29.4. lepper, munn, tunge, tenner, hals, ører, mandler, stemmebånd, skjoldbruskkjertel, nakke og nakke. 30.4.–1.5. skuldre, skulderblader, armer, albuer, håndledd og hender, samt luftrør og øvre del av lungene.  2.–3.5. lunger, bryst, spiserør, mage, lever og galle. 4.-5.5. hjerte, aorta, alle arterier i kroppen, mellomgulvmuskel og rygg.  6.-8.5. tynntarm, tykktarm, blindtarm og blindtarmsappendix, bukspyttkjertel, milt og nervesystem.  9.-10.5. hofter, bekken, nyrer og urinblære. 11.-13.5. bekkenbunn, kjønnsorganer og livmor.

- Denne 27,3 dager lange syklusen med månefaser påvirker kroppen dag for dag, fra toppen og nedover, gradvis Hos følsomme mennesker, eller hvis et område er plaget, kan effekten merkes allerede dagen før. Når det samme området er berørt i tre dager på rad, er det siste av dem faktisk i ferd med å skifte til neste område. Effekten er alltid glidende fra toppen og nedover, og utvikler seg gradvis.

- Den delen av kroppen som er aktivert, dvs. følsom, skal ikke overbelastes eller kuttes på de nevnte dagene, men behandles på andre måter. Dette ble anbefalt i århundregamle almanakker, som inneholdt legers instruksjoner for behandling av ulike kroppsdeler. Den aktuelle kroppsdelen tar bedre imot behandlingen, behandlingen virker mer effektivt, og ved å unngå overbelastning av det aktuelle området kan man forebygge mange plager.

- I henhold til månens daglige høydeendring sprer effekten seg i løpet av et par dager fra en kroppsdel til en annen, og det aktuelle området bør ikke forstyrres med kirurgiske snitt, men behandles på andre måter. I snittstedet brytes kroppens nerver og akupunkturmeridianer, dvs. de vevsstrukturer som lettest leder elektrisitet, og det dannes arrvev, som gjør at stedet blir værfølsomt og klør eller kribler når det elektriske feltet i luften endres. Arrvev hindrer elektrisk strøm – som en demning i en elv.

 

- Mandag 28. til tirsdag 29. april kan tennene være ømme eller stemmen høres hes ut. Munnen og halsen er følsomme. Nakken blir lett øm. Skuldrene kan også begynne å stivne. Det er på tide å bruke den varme havregrynssekken eller varmeflasken, be partneren om å massere skuldrene eller varme opp badstuen, slik at vårinfluensaen ikke får fotfeste. Nå er det ikke lurt å la nakken eller ørene bli kalde, og det er best å ta med seg en termos med varmt vann hvis man skal tilbringe dagen ute i nordavinden.

- Det er lurt å ta vare på tannkjøttet nå ved å blande en skje salt i vann og skylle munnen litt med det, eller bare holde saltvannet i munnen og spytte det ut. I disse dager kan tennene eller tannkjøttet bli irritert, men det går lett over med hjemmemedisin. Vær forsiktig med å bite i hard mat med dårlige tenner, så du ikke sprekker. Dette er dager hvor tennene er følsomme, og når de er over, er det fullmåne på helgen og mandagen etter, og da er det igjen tennene må behandles med forsiktighet.

- Hvis mandlene blir irriterte eller influensa er på vei, drikk varm juice, litt konjak og cayennepepper. Drikk små slurker gjennom dagen. Cayennepepper får cellene i halsen til å skille ut slim og rense seg, og det bedøver smerten. Det er svært antibiotisk og effektivt, og alkoholen desinfiserer. Hjemmelagde urteekstrakter er gode å bruke til munnhygiene på slike dager. Det er best å unngå å drikke for mye kaldt, og holde blodomløpet i halsområdet godt på disse dagene.

Onsdag 30.4. til fredag 1.5. er det tid for skuldermassasje, styrking av skulder- og armmuskulaturen og varmebehandling av ømme skuldre. Dette området av kroppen blir bedre når det blir behandlet nå, men hvis du bærer en tung veske på den ene skulderen hele dagen, og det blåser kaldt og kjølig, kan du få langvarige smerter i skuldrene eller skuldret. Musklene og fasciene får kramper og må deretter behandles. Derfor er det viktig at dette området holdes varmt eller varmes opp i badstuen eller et varmt bad om kvelden i disse dagene.

Huden på armene og hendene absorberer effektivt alle stoffer som påføres, så bruk bare gode og pleiende fettstoffer, naturlige ingredienser og ingen skadelige kjemikalier på huden på hendene i disse dager. Lungene absorberer også alt spesielt godt nå, så unngå å puste inn skadelige støvpartikler, kjemikalier eller andre stoffer du er allergisk mot. Sørg for mye frisk luft i huset i disse dagene ved å lufte godt og gjør utendørsarbeid og utendørsaktiviteter som passer for deg, slik at lungene kan helbrede kroppen med frisk luft. Det er godt å puste inn fuktig luft i badstuen eller på badet i disse dager, og du kan bruke eteriske oljer som passer for deg, for eksempel furu, gran, eukalyptus osv.

- Fredag og lørdag 2.-3.5. behandles brystvevet med ricinusoljekompresser eller annen naturlig olje, som nå absorberes spesielt godt gjennom huden i brystområdet. Det er fortsatt viktig å sørge for ren luft, da lungene fortsatt er en følsom del av kroppen. Støv fra gaten og lignende er spesielt skadelig for lungene.

- Du må ikke hindre lymfekretsløpet i armhulene med stramme BH-er eller ved å kjøle ned overkroppen. Kroppen helbreder selv vevet i dette området, og varmen sørger for at blod- og lymfekretsløpet fungerer som det skal. Hvis du har sykdommer i brystene, bør du ta et varmt bad eller gå i sauna begge dagene når brystene er følsomme, slik at kroppen kan gjøre sitt eget helbredende arbeid.

- Magen og spiserøret er også aktive i helbredelsesprosessen, og det er godt å behandle halsbrann med faste eller naturlige midler. Hvis maten stiger opp i spiserøret på disse dagene, brenner det spesielt ubehagelig og halsen kan hovne opp. Da kan Betaine HCL pepsin-kapsler fra helsekostbutikken være en rask hjelp. De beroliger magen, oppblåsthet, raping og luft i magen forsvinner, maten fordøyes godt og du føler deg bedre med en gang. Ta 2-4 kapsler per måltid, avhengig av hvordan magen føles.

Såkalt stille halsbrann, silent reflux på engelsk, kan irritere halsen og gjøre at man føler seg tung etter hvert måltid, men disse kapslene, som inneholder magesyre produsert av magen selv, lindrer raskt. De brytes ned i kroppen, akkumuleres ikke og fordøyer maten til man finner en måte å behandle halsbrann på. Prøv deg frem for å finne ut hvor mange du trenger per måltid, og hvis du tar for mange, kan du drikke et glass væske, så fortynnes overskuddet umiddelbart.

- Disse kan ikke brukes samtidig med andre mage medisiner, som syrenøytraliserende midler, da resultatet blir null. Disse senker pH-verdien, mens andre øker den. Mange vet ikke at pH-verdien i magen må være veldig lav for at maten skal fordøyes. Uten tilstrekkelig magesyre overlever bakteriene i maten og forårsaker gjæring i magen, noe som gir gass som får deg til å rapse og øker trykket i magen, slik at innholdet i magen irriterer spiserøret. Vedvarende mangel på magesyre fører til kronisk betennelse i strupehodet og hevelse i strupehodet, slik at det blir vanskelig å svelge. Den vedvarende betennelsen i strupehodet forsvinner når mageinnholdet ikke lenger stiger oppover. Betaine HCL pepsin-kapsler virker umiddelbart, og i løpet av få dager føler man seg helt annerledes.

- 4.-5.5. hjertet kan banke litt ekstra, men det betyr ikke nødvendigvis annet enn at området er følsomt og at kroppen selv helbreder det. Ta det rolig hvis du er utsatt for hjerteproblemer, og hvis symptomene oppstår, bør du ikke være alene hjemme i disse dager, men be en venn om hjelp eller gå til legen for sikkerhets skyld. Din egen helse er viktigst, og hjertet tåler ikke alltid samme belastning. På den annen side kan det også være at hjertet føles sterkere enn vanlig i disse dager, og derfor må du roe ned tempoet for ikke å bli for ivrig. Friske mennesker merker ingenting, men andre bør lytte til kroppens signaler.

- Du må ikke la ryggen bli kald eller stram. Ellers er det en god tid å styrke ryggmuskulaturen med trening, men overbelastning i disse dager kan føre til ryggsmerter. De som trener regelmessig, får ekstra hjelp av treningen, mens de som ikke har en sterk rygg, bør ta det roligere i disse dager. Ryggmassasje og annen ryggbehandling er utmerket i disse dagene, det samme er varmen i badstuen.

- Tirsdag til torsdag 6.-8. mai er det følsomme dager for fordøyelsen. Mange plager blir bedre ved å faste i disse dagene, eller i det minste ved å spise enkel mat som passer bedre for deg. Uforsiktig spising i disse dagene kan forverre fordøyelsesproblemer kraftig. Det er ikke lurt å ta sjanser i disse dagene hvis du allerede har alvorlige plager. I stedet kan løvetann, nesle og mange andre urter være til hjelp, samt å spise mer smør eller kokosolje. Fett smører og forbedrer, og beroliger tarmen. Å spise for mye fiberrik mat kan derimot belaste den følsomme tarmen. Fordøyelsen av fiber belaster tykktarmen og setter mikroorganismer i gang.

- Når du gjør det til en vane å følge med på fordøyelsen din i løpet av disse dagene, hver måned, kan du finne en løsning på dine problemer uten andre behandlinger eller medisiner, bare ved å endre kostholdet ditt i et par dager. Noen ganger kan det være godt å spise bare potetmos i to dager, uten andre ingredienser enn poteter, salt og smør. Det kan ha en merkelig beroligende effekt. Eller en annen lignende matvare, bare én eller to ingredienser, og så lytte til hvordan du føler deg. Tarmfloraen blir bedre på tre dager når man kutter ut matvarer som er belastende. Tarmene kan bli bedre på mirakuløst kort tid når man finner ut hva som ikke passer for en selv. Kanskje det passer andre dager, men ikke på dager når tarmene er følsomme.

- Fredag-lørdag 9.-10.5. føles det i hofteområdet som om man ikke overbelaster allerede ømme ledd, men behandler dem med alle midler. Det viktigste er å unngå overdreven belastning. Varmen i saunaen virker godt, da den bringer blodtilførselen til området for å reparere dette området. Overbelastning av hoftene i disse dagene kan forårsake langvarig smerte, men langvarig smerte kan ved god behandling i disse dagene begynne å bli bedre. Det er lurt å bestille time hos osteopat, akupunktør eller lignende naturterapeut i disse dagene.

- The kidneys are also sensitive, so you should not lean against cold, metal chair backs. This presses the cold surface against the kidneys and can cause severe pain in the kidneys in the evening. Dette kan avhjælpes ved rask oppvarming, en varm havregrynpose eller varmtvannsflaske, et varmt bad eller en sauna og noe varmt å drikke, slik at nyreområdet raskt blir varmt. Deretter litt salt og mye å drikke, nå er det viktig å få i gang væskesirkulasjonen slik at stoffene som forårsaker smertene raskt blir fjernet.

- Det er viktig å drikke godt på disse dagene, naturlige urteteer, bjørkesaft eller annet sunt, og drikke rikelig, slik at nyrene og blæren styrkes og holder seg friske. Væsketap i kroppen på nyredager fører til problemer som så lett kunne vært forhindret på forhånd. Nyresmerter er så sterke at den som har opplevd det en gang, vil huske å forebygge det i fremtiden og gi råd til andre. Nyrene er kroppens filter, og på disse dagene bør de få ro til å pleie og helbrede seg selv. La oss støtte dem.

- Det er også dager hvor blæren er ekstra følsom, og derfor er det en dårlig idé å sitte ute på kalde underlag eller stoler. For disse dagene og de neste par dagene er det lurt å ha et underlag å sitte på hvis det fortsatt er kaldt ute og stolen er av plast eller metall.

- Søndag 11. til tirsdag 13. mai er gode dager for å styrke bekkenbunnsmusklene og behandle livmor- og kjønnsorganplager. Nå er det også fullmåne, og derfor er det ikke bra å få gnagsår eller skade slimhinnen i kjønnsorganene, og det er ikke bra å sitte på en kald stol utendørs, slik at blodomløpet og kroppens egen helbredelsesprosess ikke svekkes. Gresskarfrø hjelper mot plager hos menn og virker mer effektivt i disse dagene, og det er lurt å bestille akupunktur og lignende behandlinger i god tid for å få best mulig effekt og hjelp. Mange plager kan du behandle selv når du er klar over hvilke dager som er best.

Naturlige urter er på sitt beste i disse dagene, og det er spesielt godt å plukke dem når fullmånen påvirker, og bruke dem med en gang til å behandle egne plager. I tillegg til kaffe og kake i helgen, er det lurt å ha litt vårgrønt til lunsj og middag, eller til og med lage en sevje-grønnsaft-shot, en helsekostdrikk, og fortsette med det i begynnelsen av uken. Effekten kan være overraskende. Kroppen blir bedre etter fullmånen, og alt du spiser og drikker under fullmånen blir spesielt godt absorbert.

- Etter fullmåne, mandag 12. mai, og etter det begynner kroppens rensefase- nemåne. Deretter drikker man nesle- og løvetannte og tar vårkuren, hvis man ikke har rukket det tidligere. Frem til fullmåne samler man energi og krefter, og i løpet av nedgående måne bruker man den oppsamlede energien og får gjort mye. Ved fullmåne er hele planten på sitt mest helbredende, og nå er det spesielt gode dager,  det er lurt å samle naturens planter. De har vårens beste helbredende kraft tilgjengelig gratis akkurat da. Bruk det til å forbedre helsen, slik at sommeren kommer lettere i gang.

, men fullmånen bringer også følelser til overflaten, så det kan være lurt å huske hele helgen at man ikke trenger å reagere på alt og ikke ta alt ille opp, for vi er alle under påvirkning av vårens krefter og fullmånen. Det går over.

- Ved fullmåne endrer været seg ofte, noe som kan øke belastningen på kroppen, og det kan være mer travelt og følelsesladet i trafikken og kundeservicen. Når man vet dette på forhånd, kan man se på månen som stiger opp på himmelen ved solnedgang og minne seg selv om at det er slik det er hver vår, vi er fulle av energi og oppfører oss deretter.

- I gamle dager var fullmånen etter vinteren en god tid for dans og nye bekjentskaper. Om våren er humøret på topp, og det er gode muligheter for å finne en livspartner. Sommeren er tiden for å bli kjent og finne tonen. To er alltid bedre enn én – mennesker er ikke skapt for å leve alene.

 

Operasjoner og konsultasjoner

 

- Nå er det nymåne, og det er en dårligere tid for de fleste operasjoner. En svulst som fjernes nå, sprer seg lettere igjen. Etter en operasjon nå kan smertene vare lenger, og såret danner lettere arrvev.

- I solens årlige syklus 20.4.-20.5.(i tyrens tegn) er underdelen av hodet, tennene, underkjeven, munnen, tungen, leppene, halsen, ørene, strupen, stemmebåndene, skjoldbruskkjertelen, halsen og nakken følsomme. På disse dagene er det ikke lurt å gjøre operasjoner i disse områdene. Operasjonen vil føre til ekstra problemer, smerter og lengre etterbehandling. Kroppen helbreder nå disse områdene selv, og operasjonen forstyrrer kroppens egne funksjoner. Resten av året er bedre for operasjoner i disse områdene.

- Hvis det er helt nødvendig å ta en biopsi, prøvebit, fra en svulst eller cyste eller lignende før operasjonen, er det bedre å gjøre det i nemåne Nålehullet lar innholdet lekke ut, selv om kroppen allerede har lukket de skadelige stoffene inne. Et hull laget i nemåne vil gro bedre, men det er likevel en risiko for at skadelige stoffer som kroppen allerede har lukket inne i posen, sprer seg tilbake til blodomløpet og vevet. Dette kan føre til metastaser, og kroppen må starte renseprosessen på nytt. Hull i væskeholdige poser bør alltid unngås.

- Hvis du skal ta vaksiner, er det bedre å gjøre det i nemåneden, når månen er avtagende. Etter vaksinasjonen må du ikke belaste hjertet med fysisk aktivitet i tre dager, det vil si at du ikke må øke pulsen, men gi kroppen en ordentlig hvileperiode. Ikke ta vaksiner i armene på følsomme dager, og ikke i de følsomme områdene på rumpa og lårene på følsomme dager.

- Å presse brystene mellom pressen og utsette dem for røntgenstråler samtidig skader det følsomme vevet. Dette er mest skadelig på brystfølsomhetsdager og ved fullmåne. Derimot varmebehandling og god blodsirkulasjon, svette, badstue, sollys og barfotvandring på naturlig underlag reparerer allerede oppståtte skader. Ricinusolje, eller castorolje, lindrer brystplager når det brukes hver dag eller alltid om natten. Leger økologisk ricinusolje på et tøystykke, legg det på huden, dekk med en plastpose og legg en varm havreput eller varmtvannsflaske med passende temperatur på toppen, eller bruk varmen fra saunaen for å hjelpe oljen å trekke inn. Denne gamle metoden er bedre enn en pose med nye.

- Lugols joddråper forbedrer også brystvevet effektivt. De absorberes gjennom huden i løpet av få timer. Gamle joddråper finner du her. Instruksjoner for intern bruk av jod finner du i boken The Iodine Crisis, som du kan lese på Google Translate. Jod er et enormt effektivt mineral, og de fleste har mangel på det. Det forbedrer og forynger huden og hormonvevet hos både kvinner og menn.

- Lymfekretsløpet renser vevet, men å bruke stramme brystholdere hele tiden hindrer lymfevæsken i å bevege seg. Armhårehår hjelper kroppen med å skille ut, og det er lurt å la det vokse hvis man har sykdommer i brystene. Kjemikaliene i deodoranter absorberes gjennom huden i armhulene, spesielt når månen er i tiltagende fase, og spesielt hvis man samtidig har bryst- eller hudfølsomhetsdager.

- Det er ikke lurt å behandle den aktive delen av kroppen med kirurgi i de 2-3 dagene når kroppen selv helbreder seg, men heller på andre dager i menstruasjonssyklusen. Se følsomhetsdager ovenfor. De begynner ikke å leges etter kirurgi, fordi området er skadet på følsomhetsdagene. Det er som om væske- og strømstrømmen er blitt avbrutt, akkurat når kroppen prøver å reparere området med full kraft.

- Fullmåne og de to dagene før er aldri gode dager for kirurgi. Sårene forblir åpne, som om kantene avviser hverandre, og derfor kan de bli betente. Bare akuttoperasjoner på fullmåne, og da med nøye og langvarig etterbehandling.

- For de fleste operasjoner er nemåne, et godt tidspunkt. Kirurgens faglige kompetanse er imidlertid å kunne avgjøre når fullmåne er et godt tidspunkt for en operasjon, da vev som opereres under fullmåne vokser mer tilbake, og dette kan noen ganger være nyttig hvis man for eksempel ønsker at bein skal vokse mer, eller at en del av leveren skal vokse tilbake. Folketradisjonen kjenner til denne generelle regelen, og kirurger samler erfaring fra operasjonsresultatene. Noen kirurger vet om dette og utnytter det, men ofte er det stille kunnskap som bare er kjent i kretsen.

Når man vet hvilke tidspunkter som er dårligst for operasjoner og unngår dem, kan man trygt gå til behandling. De fleste dager er gode nok for normale inngrep. Hvis man selv har lagt merke til forskjellene mellom de ulike dagene i månefasen, kan det være spennende å finne de aller beste tidspunktene for seg selv og sine nærmeste. Men for å skille mellom hva som er litt bedre og hva som er nesten like bra, må man ha en vurdering av alle andre faktorer som spiller inn fra den som utfører operasjonen. Derfor er de dårligste dagene listet opp her, basert på folkelig erfaring

Tannbehandling og konsultasjoner om tidspunkt

 

- Mange tannproblemer dukker opp eller blir verre når våren kommer. Det skyldes at tannområdet blir følsomt i perioden 20.3.-20.5. på grunn av solens årlige syklus. Noen av problemene går over av seg selv, fordi kroppen først reparerer overkjeven og deretter underkjeven, og den aktive fasen oppleves ofte som smerter, ømhet, kløe eller annet, men blir bedre med vanlig hjemmepleie. Det er også lurt å unngå å skade tennene, spesielt ved fullmåne og nymåne, da tannene er mer følsomme i disse periodene.

- Nå er det nymåne, og derfor er det en dårlig tid for tannbehandling. Tannhullet blør mer og kan lett bli betent. Antibiotika er oftere nødvendig i fullmåne. Fyllinger eller kroner som settes inn nå, løsner lettere senere. Det er lurt å bare sette inn midlertidige fyllinger i fullmåne. Tannstein som fjernes nå, kommer raskt tilbake, og spesielt tannkjøttet i underkjeven blir ømt og blør mer hvis det rengjøres nå.

- I solens årlige syklus går vi over fra overkjeven til underkjeven fra 19.4., men i praksis er hele munnen mer sår og følsom for behandlinger i april og tennene i underkjeven også i mai. Det er bedre å bare gjøre det som er helt nødvendig i denne perioden. Fremdelig i begynnelsen av mai, 13.–20.5., er underkjeven mer følsom, men overkjeven kan da behandles bedre. De beste dagene for behandling av alle tenner er først i begynnelsen av juni, 12.–19.6., og det er lurt å bestille tid til større inngrep da.

- Fullmåne og de to dagene før er alltid dårlige dager for tannbehandling.

- Av eteriske oljer virker nellikolje raskt mot tannpine. Du kan ta en halv dråpe på fingertuppen og smøre det på det ømme tannkjøttet. Noen ganger gir overkjeven symptomer på en mild betennelse i kjevehulen, og da er det lurt å behandle kjevehulen ved å puste inn eteriske oljer som eukalyptus eller furu i badstuen eller ved å puste inn damp, og drikke varm urtete gjennom dagen, av en urt som er egnet til behandling av betennelser.

- Tannkontroll, fjerning av tannstein, fyllinger og reparasjoner, tannuttrekking, kjevekirurgi og implantat eller krone, alt gir et mer langvarig og godt resultat i nemåne. Det er stort sett ikke behov for antibiotika etter tannfjerning, betennelse oppstår ikke, såret leges godt og smertene er mye mindre ved behandling i begynnelsen av måneden enn ved behandling i nemåne.

- De aller dårligste tidspunktene for tannbehandling er fullmåne og de tre dagene før, samt de 2-3 dagene når over- eller underkjeven er følsom i kroppens syklus.

- Jo større behandling tennene trenger, som fjerning, implantat eller rotfylling, desto større er fordelen av å velge riktig tidspunkt. En «rotbehandlet» tann er følelsesløs og samler bakterier uten at immunforsvaret kommer til dem på grunn av manglende blodkar og nerver. Dette kan opprettholde betennelse i kroppen i årevis og svekke kroppens evne til å holde seg frisk eller bli frisk. Mange uforklarlige plager begynner å bli bedre når rotbehandlede tenner erstattes med ekte implantater (innsetting i begynnelsen av måneden) eller i det minste fjernes helt for å få bukt med betennelsen.

- Betennelser i rotbehandlede tenner vises ofte først på en KKTT-bildet, som er mye mer detaljert enn vanlige røntgenbilder. I dag er det heldigvis kjent at betennelse i slike tenner kan forårsake mange hjerte- og hjernesykdommer, samt påvirke synet (øyet ligger nær røttene til tennene i overkjeven), og derfor behandles tennene først før store operasjoner.

 

- Gledelig vår og god 1. mai!

Anne Pöyhönen