Nymåne 11.1-25.1.2024

Månen

- Det var nullmånedag torsdag 11. januar 2024, nå er det nymåne,frem til fullmåne torsdag 25. januar 2024.

- En tynn månestripe vil komme til syne et par dager senere på kveldshimmelen, og vil begynne å fylle seg ut fra venstre side mot fullmånen.

- Månen beveger seg fra øst mot vest over himmelen, akkurat som solen. Månens venstre kant er dens bakkant. Innsiden av halvmånen begynner å bli fyldigere. Om en uke er halve månen full.

- På dagen for nullmåne, den svarte kulen i almanakken, passerer månen solen og er fortsatt så nær solens retning at lysstyrken ikke kan skilles, og månen går ned samtidig som solen. I to-tre dager ved nymåne kan man derfor ikke se månen på himmelen i det hele tatt.

- Om vinteren har det astronomiske selskapet Ursa teleskoputstillinger mange steder, og du kan spørre dem hvor tynn en flis du kan se med et teleskop. Hvis du prøver det på egen hånd, må du passe på at du ikke lyser inn i solen i nærheten av brikken, dvs. la solen gå ned først, for teleskopet forsterker lyset som kommer inn i øynene dine, pass på at solen ikke kommer inn i øynene dine gjennom et teleskop.

- I gamle dager, da pirater hadde en lapp for det ene øyet, skal de ifølge legenden ha sett så mye inn i solen gjennom sekstanten (riktignok gjennom en farget linse) for å bestemme bredde- og lengdegrad, dvs. skipets posisjon, at øyet ble skadet. Men det er kanskje bare en del av legenden.

- Moderne teleskoper gir selvfølgelig et nøyaktig bilde av månen selv i det nøyaktige nullmåneøyeblikket. Du kan google "den tynneste halvmånen" for å finne bilder av en slik halvmåne.

- Hver dag krysser månen himmelen litt langsommere enn solen, slik at det ser ut som om den "henger etter" solen. Dette er grunnen til at halvmånen hver kveld står høyere når solen går ned. Ved midten av månen står halvmånen i sør ved solnedgang.

- Hvis du bestemmer deg for å lære deg å følge månen på himmelen, er dette et godt tidspunkt å begynne på. Utover våren blir hver halvmåne høyere og varer lengre, noe som gjør det enkelt å følge månens bevegelser i flere timer. Om høsten ligger nymånens halvmåner alltid lavt og ofte bak skog eller hus, slik at du nesten ikke kan se dem. Det er derfor et godt tidspunkt å lære seg hvordan månens bane og fase gradvis endrer seg fra dag til dag.

- Vekstkraften går oppover og øker dag for dag. Selv om trær og planter er i dvale, og det ikke er noen synlig vekst ute, virker kraften fortsatt i naturen og er synlig på mange andre steder. Innendørs og i drivhus går spiringen raskere, og veksten rettes sterkere mot de delene av planten som ligger over bakken gjennom hele vekstsesongen for planter som nå begynner å vokse.

- I boken Weather Signs in Animal Behaviour (26e) forklares det hvordan man kan forutsi om det vil bli regn eller overskyet, regn eller frost samme dag eller i løpet av de neste dagene. Om det blir mye eller lite snø og en tidlig eller sen vår. Dyrene reagerer på endringer i atmosfærisk elektrisitet, som igjen fører til endringer i været. Boken er full av observasjoner og forklaringer på hvordan været påvirker dyrs (og dermed også menneskers) helse. Bilde og innholdsfortegnelse i nettbutikken.

Arbeid i hagen

- Hvis du holder ditt juletre innendørs i januar, kan det begynne å spire i enden av grenene, nye granskudd dannes. Det er størst sjanse for at det skjer er hvis den er felt i nymåne, mellom 15. og 26. oktober, 14. og 24. november eller 14. og 24. desember. Hvis den felles ved fullmåne, kan dette også skje.. En gran som felt i nemåne er sannsynligvis allerede tørr og vil miste mye bar. Graner som er felt på formiddagen, har også større sannsynlighet til å begynne å danne nye granskudd, og nordavind kan fortsatt føre til at et tre som er felt på riktig tidspunkt i måneden, ikke gjør det. Været på fellings dagen har også betydning.

- Nå er det et godt tidspunkt å legge stiklinger i vann for at det skal dannes røtter og til å plante ut stiklinger som allerede har slått rot. Nå med stigende måne vil vekstkraften øke og de plantede stiklingene vil begynne å vokse godt. Avklippede stiklinger fordamper ikke mye vann, så de vil holde seg friske enda til nye røtter begynner å dannes.

- Grønne planter og blomster som overlever fra juleoppsatser kan flyttes over i ordentlige potter for å vokse, og julestjerner og andre kan plantes i en større krukke slik at de ikke tørker ut så fort.

- Hvis en potteplante tørker ut raskere enn vanningsintervallet for vanningsdager, kan det være lurt å plante den i en ny krukke i begynnelsen av denne månefasen. Tradisjonelt har dette blitt gjort i februar, når lyset allerede er på vei opp, men i dag er det større vinduer og mindre trekk i vinduskarmen.

- En potteplante som har vokst seg for høy, kan klippes ned i de første dagene av nymåne. Planten vil begynne å skyte nye skudd. Andre grener kan også beskjæres i de tidlige dagene av nymåne, og vil forgrene seg og få nye skudd. Planter som har vokst skjevt, kan snus en halv omgang mot vinduet slik at de skal vokse seg symmetrisk i fremtiden.

- Frø som krever en lang forkultiverings period, som for eksempel chili, kan sås ved denne nymåne fasen hvis de allerede nå får nok lys og varme , og plass til å vokse innendørs til våren kommer.

- Ømfintlige frøplanter liker ikke trekk, så dette kan forhindres ved å oppbevare frøboksene i en 10 cm høy boks, der kanten på boksen hindrer luft i å bevege seg rundt planten når en dør eller et vindu åpnes. Den jevne varmen hjelper de spede skuddene til å vokse.

- Du kan spire spiselige frø på samme måte, eller dyrke solsikkeskudd. Nå spirer de raskt, og selv en nybegynner kan klare det.

- En urtepotte du har kjøpt i butikken, blir rin når du planter den i et større potte nå. En løk- eller hvitløksløk som spirer kan settes i jord. Nesten hva som helst kan prøves å så eller omplante nå, også frø av kjøpt frukt. Kiwi krever kuldebehandling, noen uker i kjøleskapet, men det meste kan settes i jorden med en gang.

Felling av trær

- Tidspunkt for felling av trær til trevirke for å bygge hus. Felt i nymåne fasen, vil trevirket ikke sprekke mye når det tørker, men det bør avbarkes med en gang slik at tørkingen starter umiddelbart. Trevirket blir sterkt og holdbart.

- Det er en god idé å hugge gran og furu til ved  i nymåne på vinteren i januar og februar, dvs. nå frem til fullmåne. Det tørker godt. Løvtrær som bjørk, or osv. bør ikke hogges til ved nå. Den tørker ikke ut selv om du tar den med til et vindfullt sted og under et tak, og prøver alle slags metoder. Nå holder vannet seg inne i cellene i løvtreet, og stubben vil lekke sevje og skyte nye skudd til våren. Tidspunktet for å felle løvtre er et godt stykke etter fullmåne.

- Kaniner og andre dyr spiser gjerne barken på osp som felles nå, da den holder seg frisk lenge. Den egner seg ikke som ved, men dyrene liker den.

- Når fullmånen nærmer seg, gløder glørne lenger, og om morgenen kan du fortsatt finne kull i peisen, som kan blåses opp for å få dem til å gløde igjen. Det er derfor lurt å ikke lukke luken for tidlig, selv om du vil spare på varmen når det er kaldt. En liten flamme som blir stående kan produsere karbonmonoksid, og de som sover i øverst i en køyeseng er ekstra sårbare.

- Hvis du skal tømme aske på nemåne, og spesielt ved fullmåne, må du ha en metallbeholder med lokk, slik at en liten bris ikke blåser kullene under asken ut i lyset og får dem til å brenne hvis beholderen blir stående ute og kjøle seg ned.

- Været påvirker også mengden kull og aske som kommer fra vedfyringen. Det er lurt å følge med på dette i tillegg til den grunnleggende rytmen i månesyklusen. Ved og like før fullmåne blir det mest trekull igjen og gløder lengst. Ved nemåne og nullmåne gløder kullet lenger hvis det samtidig er kraftig frost.

- Sot som brenner i mursteinene i ovnen, på kanten av ildstedet eller i kullene, er et godt tegn på langvarig og sterk frost, og det samme er en brann som der kull blåser ut av ildstedet. Det er lurt å holde platen foran peisen på plass slik at kull som faller ned på gulvet ikke antenner noe.

- Kullene vil føles lette og begynne å flasse når du flytter på dem allerede før frosten kommer. Når lyden av kullene blir mindre knitrende, er frosten i ferd med å avta, og det samme gjelder en ild som lager en brummende lyd mens den brenner.

- Du kan lese mer om dette rådet i den gamle boken "Værtegn i naturen".

Baking og håndtering av melk

- Både surdeig og gjærdeig hever bedre i nymånedene, og hevingen blir bedre frem mot fullmåne. En god heving gjør bakevarer myke og holder dem svært friske. De beste bakedagene er blomsterdagene i nymåne, spesielt 21.-22. januar.

- God periode til å brygge øl, vin, kombucha, hjemmebrygg og andre drikker. Om du tapper disse på flaske rett før fullmåne, pass på at det ikke blir for mye trykk i flaskene.

- Ostene blir nå saftigere, ettersom det frigjøres mindre myse. Å lage ost av ikke-homogenisert økologisk melk er en god ferdighet, og du kan gå videre fra ferske oster til faste oster. Vesa Raita har noen gode råd om hvordan du gjør dette i Facebook-gruppen sin: «juustoa kotikonstein» - making cheese at home.

- Har du lyst til å lære deg å lage din egen Mozzarella, Halloumi, Edam, Cheddar, Emmentaler, Jarlsberg, Port Salut, Camembert, Gorgonzola, Havarti eller andre "kommersielle oster"? Jeg synes det er flott at noen i Finland lærer deg å lage disse ostene hjemme. Vi har en gammel ostetradisjon og fantastiske ostehjul av tre, eller osteformer, på museer. Det finnes i hvert fall fortsatt en bok om dette på biblioteket som heter Ost i form.

- Langtidsmodnede oster kan gjøres mer kompakte og holdbare ved å lage dem i en form.

- Viili, kefir og yoghurt lages best i nymåne, spesielt på blomsterdagene. Det er enkelt å lage yoghurt hjemme hvis du kjøper et nøyaktig termometer og sørger for at melken har akkurat riktig temperatur når du heller den i termosen. Under nymåne, blir yoghurten tykk og klumpete, og når den lages av ikke-homogenisert melk, stiger fløten fortsatt opp til overflaten av yoghurten. De store dagligvarebutikkene selger i det minste økologisk, gammeldags helmelk.

Jakt, fiske og slakting

- Det beste og saftigste kjøttet og den saftigste fisken fanges ved nymåne. Dette gjenspeiles i kjøttets mørhet og saftighet når det skjæres opp, og når det tilberedes, beholder kjøttet væsken og utvider seg når det stekes, slik at det stiger opp fra midten av biffen. Det smelter i munnen og krever verken gode tenner eller en skarp kniv. Når den fryses, samler det seg ikke ispartikler fordi væsken ikke renner ut.

- Fisk som fanges nå, er også saftig å spise, og væsken holder seg i fisken. Den holder fint på formen. Skjellene sitter tett, og du kan lage fisken hel uten at den tørker ut i ovnen. Det lønner seg å fryse ned det du har fanget nå med en gang, nå dannes det ikke iskrystaller på fisken.

- Vakuumering gjør at kjøttet eller fisken ser fin ut i frossen tilstand, men når det tiner og du tilbereder det, renner vannet ut av det uansett om fisken er fanget på feil tidspunkt - nemåne. Vakuumering eller opphenging endrer ikke effekten av en dag med jakt/slakting, og det er ikke mye kokken kan gjøre med det heller.

- Fisket og jaktet til rett tid er også mer helbredende og sunnere å spise, ettersom vannet som blir igjen i cellene og gelerer når det tilberedes, er som vannet i kroppens celler, og lett for kroppen å fordøye. Det er nettopp derfor mat som har stått lenge i ovnen, til og med over natten, er sunn! Væsken er ikke lenger rennende, men i en tykkere, gelatin form. Det er ikke rart at langtidsstekt mat var populært i gamle dager. Det er både deilig og sunt!

Konstruksjonsarbeid

- Det er ikke lurt å gjøre alt byggearbeidet nymånen. Da får du levende gulv og knirkende trapper, en dør eller et vindu som sitter fast og et isolasjonslag som samler fuktighet. Særlig når det gjelder utbedring av muggsopp, er det viktig å vente med å stenge av vegg- og gulvflater til den nemåne, slik at fukten kan slippe ut av konstruksjonen. Selvfølgelig hjelper vinterfrosten til, så været vil alltid ha en innvirkning, men det opphever ikke helt effekten av månesyklusen.

- Fundamenter som bygges om sommeren ne, råtner ikke og forskyver seg ikke, i motsetning til fundamenter som bygges ved nymåne og spesielt ved fullmåne.

- Tidspunktet for felling av trær som skal brukes til tømmerstokker, er nemånen i januar og februar. Disse månesyklusene kalles vinterens hjerte. Hvis trærne felles på riktig tidspunkt, barkes tidlig nok til å tørke og får tørke tilstrekkelig før bygging, kan de likevel gi flere hundre år gamle veggstokker.

- En furu eller gran som er felt i slutten av oktober, vil sprekke mye, og du kan til og med knekke bordene i karate-chop-stil ved å slå på treet parallelt med hjertet. De bør ikke brukes til konstruksjoner som krever styrke. Med en øks kan et barn hugge opp denne typen formede planker til opptenningsved. Det minste slag mot enden av brettet, og du kan få lange lameller ut av det. Når man først har lært seg å se dette, bruker man ikke dårlig trevirke i viktige konstruksjoner.

- Når treet er felt på feil tid av året og månesyklusen, er det ikke noe å gjøre. Kvisten forblir i samme posisjon som på fellings dagen hele tiden. Selv trykkimpregnering kan ikke hindre at treet blir fuktig og råtner.

- Ved utbedring av fuktskader er det viktig å alltid gjøre arbeidet nemåne slik at den gjenværende fuktigheten fordamper og fukt ikke blir fanget under og bak en tett ny overflaten.

- Når man bygger og reparerer hus og andre bygninger, sparer man mye penger og krefter ved å unngå de verste dagene - selv om ikke alle jobber utføres i henhold til månekalenderen. Ofte holder det med det nest beste tidspunktet.

Klesvask, rengjøring og vanning av blomster

- Det er nymåne, og ikke noe godt tidspunkt for rengjøring. Vann trekker inn i parkett og andre tregulv og kan forårsake problemer. Selv en flislagt overflate som blir vasket nå, vil raskere samle mer skitt, og støvet.

- Selv om det er vanndager i nymåne, er de ikke egnet til å vaske klær. Vaskemiddelet skummer opp som bare det og etterlater rester på tøyet. Og flekkene går ikke av. Tøyet blir ikke friskt. Det er bedre å bare vaske det som er nødvendig, og fortsette å vaske sengetøy og håndklær rett etter fullmåne. Da blir de renere og føles bedre. For sensitiv hud er det best å alltid vaske klær som kommer i kontakt med huden din under nemåne, slik at det ikke blir igjen rester av vaskemiddel.

- Om vinteren kan du også vaske med snø, ved å ta klærne ut for å kjøle dem ned først, og deretter kaste dem oppå snøen og børste og riste dem av. Igjen, dette fungerer bedre bare etter fullmåne i nemåne.

- De beste dagene for vanning av planter er mandag-torsdag 15.-16. januar og tirsdag-torsdag 23.-25. januar. Effekten av en vanningsdag begynner noen ganger på kvelden dagen før. Effekten begynner med en sterk start og avtar gradvis etter hvert som tegnet på kalenderen skifter til det neste.

- Spesielt på de to første vanningsdagene på rad vil du merke at jorden i blomsterpottene tørker raskt ut og vannet i vasen forsvinner centimetervis. Hvis du ikke har tid til å vanne om morgenen på den første vanningsdagen, er det bedre å vanne kvelden før. Noen ganger er effekten til og med tydelig kvelden før, men spesielt på den første vanningsdagen er effekten veldig tydelig. Vann på begge vanningsdagene, og hell til slutt det overskytende av fatet.

- På disse dagene absorberer plantene vann fra reservoaret og klarer seg ekstra godt takket være vanntilførselen. De forblir mer motstandsdyktige og vokser mye bedre.

- Innendørsblomster bør ikke vannes de to dagene før vanningsdagene (blomsterdagene), da dette utsetter dem for flått eller bladlus, holder krukken våt lenge og lett samler sopp- eller muggvekst eller små fluer på jordoverflaten. Planten er ikke i stand til å absorbere store mengder vann i løpet av blomstringsdagene og blir stående og holde jorden gjennomvåt, noe som gir grobunn for sopp, mugg og insekter.

Hår og negler

- Det er nymåne, og hår som klippes nå, vil fortsette å vokse raskere og sterkere. Fargen vil feste seg bedre. Sat. Permanent hår kan gjøres selv på langt hår i nymåne.

- Det er bare vanndager man-tors 15.-16. januar og tirs-23.-25. januar som bør unngås. De er ikke bra for å klippe håret, men tørker det ut. Klipping på vanndager kan gjøre håret flokete og få det til å se stygt ut. Selv bare det å vaske håret på vanndager vil gjøre det elektrisk.

- Negleklippedager er tirsdag 16. januar for fingernegler og tirsdag 23. januar for både finger- og tånegler. Neglene klippes alltid etter solnedgang. Selv filing bør ikke gjøres i løpet av dagen. I nord, når solen verken står opp eller går ned, er tidspunktet for negleklipping mellom kl. 19 og 23, når solen står i samme retning som den alltid gjør om kvelden - selv om den holder seg under horisonten.

- Det er bedre å sette på et plaster for å beskytte kanten på en fliset negl og klippe om kvelden. Men hvis du må klippe en negl på feil tidspunkt, kan du korrigere den svekkende effekten ved å klippe eller file den samme neglen neste gang det er riktig tidspunkt.

- Hvis du bare klipper neglene på disse dagene og bare etter solnedgang, blir de harde og holdbare i løpet av noen uker. Effekten reverseres hvis neglen files eller klippes når solen står opp. Den siste behandlingen vil alltid gjelde for den aktuelle neglen.

Gamle medisinske råd om hvilke deler av kroppen som til enhver tid er aktive og følsomme. Disse kroppsdelene behandles under denne stigende månen, den øvre månen (2024):

- Tor-fre 11.-12. januar Knær, ledd, bein og all hud. Lør-søn 13.-14. jan: ben, ankler og vener. Man-tors 15.-16. jan. særlig føttene, men hele kroppen blir følsom. Ons-tors 17.-18. jan. starter en ny syklus ovenfra og ned: hjerne, øyne, panne, nese og nesehuler, nese og røttene til de øvre tennene. Fre-lør 19.-20. jan: munn, tenner, svelg, ører, svelg, hals og nakke. Søn-lør 21-22 jan: skuldre, armer, hender og øvre lunger. Tir 23.-25. jan Lunger, bryster, spiserør, mage, lever og galle.

- Denne 27,3 dagers syklusen av månehøydevariasjoner påvirker kroppen dag for dag fra topp til bunn i en gradvis prosess Hos følsomme personer, eller hvis det er et område med ubehag, kan effekten merkes dagen før. Når du har det samme området tre dager på rad, er det siste området faktisk allerede i ferd med å gå over i det neste. Effekten er alltid en glidende, gradvis progresjon ovenfra og ned.

- Den delen av kroppen som for øyeblikket er aktivert eller sensibilisert, bør ikke bli overarbeidet eller kuttes i de aktuelle dagene, men behandles på en annen måte. Dette var rådet som ble gitt i flere hundre år gamle almanakker med legers anvisninger for behandling av ulike deler av kroppen. Den aktuelle kroppsdelen er mer mottakelig for behandling, behandlingen er mer effektiv, og ved å unngå å overanstrenge den aktuelle kroppsdelen kan man forebygge mange plager.

- I henhold til den daglige endringen i månehøyde vil effekten forflytte seg fra en del av kroppen til en annen i løpet av noen få dager, og det er ikke verdt å forstyrre dette stedet med kirurgiske sår, men behandle det på andre måter. På kuttstedet blir kroppens nerver og akupunkturmeridianer, som er de vevsstrukturene som lettest leder elektrisitet, kuttet over, og det dannes arrvev som gjør stedet følsomt for vær og vind, og som klør eller prikker når det atmosfæriske elektriske feltet endrer seg. Arrvev blokkerer strømmen av elektrisitet - som en demning i en elv.

Operasjoner og avtalte konsultasjoner

- Det er nymåne og en dårlig tid for mange operasjoner. Det blir mer arrvev, og den fjernede svulsten eller vevet vil lettere begynne å vokse tilbake. Det er lettere at smertene varer lenger og at det oppstår betennelser. Spesielt et sår som er laget 2-3 dager før fullmåne, heler dårlig.

- Den årlige solsyklusen har sensitivitetsdager for skjelett, ledd og hud frem til 20. januar, og operasjoner i disse områdene vil ikke gi like godt resultat som i de øvrige 11 månedene. Kroppen er selv i gang med å reparere cellene i området, og et operasjonssår forstyrrer nerver, sirkulasjon og væskestrøm på det tidspunktet de er mest følsomme. I løpet av den årlige solsyklusen fra 21. januar blir ben- og ankelområdet og vener i hele kroppen, men spesielt på bena, følsomme i omtrent en måned. (solen i steinbukken)

- Hvis det er nødvendig å ta en biopsi av en svulst, cyste e.l. før en operasjon, er det bedre å gjøre det på den nedre månen, slik at svulsten ikke sprer seg og innholdet i cysten ikke renner ut i resten av kroppen like lett som på den øvre månen. Et hull som lages i den nemåne, lukker seg bedre, men det er fortsatt en risiko for at skadelige stoffer som er fanget i kroppens pose, sprer seg tilbake til blodbanen og annet vev.

- Nemåne, er også et bedre tidspunkt å ta vaksiner på, hvis du bestemmer deg for å ta dem. Etter vaksinen bør du ikke trene hjertet på tre dager, og kroppen trenger en hvileperiode. Ikke på dager med følsomhet i armen osv.

- Det er ikke lurt å behandle en aktiv del av kroppen med kirurgi på de 2-3 dagene når kroppen heler seg selv, men å kutte på de andre dagene i månesyklusen. Se sensitivitetsdager ovenfor. Det kan hende at de ikke kommer seg etter operasjonen fordi området har blitt skadet i løpet av sensitivitetsdagene. Det er som om væskestrømmen og den elektriske strømmen ble avbrutt, akkurat da kroppen forsøkte å reparere området med full kapasitet.

- Fullmåne og de to dagene før er aldri bra for en operasjon. Sårene forblir åpne, som om kantene avviser hverandre, og kan derfor bli infisert. Kun akuttkirurgi på fullmånedager, og da med nøyaktig og langvarig etterbehandling.

- For de fleste operasjoner er nemånen etter fullmåne et godt tidspunkt. Kirurgens ferdighet er imidlertid å kunne se når den øvre månen er et godt tidspunkt for en bestemt operasjon, fordi vev som kuttes på den øvre månen vokser mer tilbake, og dette er noen ganger nyttig hvis du for eksempel trenger å få mer bein til å vokse tilbake, eller en delvis fjernet lever til å vokse tilbake. Folklore kjenner den generelle regelen, erfaring med resultatene av kirurgi akkumuleres av kirurger. Noen kirurger vet om dette og benytter seg av det, men ofte som stilltiende innsidekunnskap.

- Når du vet hva som er de verste operasjonstidspunktene, og hopper over dem, kan du trygt gå for god behandling. De fleste dager er gode nok for normale inngrep. Hvis du allerede selv har lagt merke til forskjellene i effekten av ulike dager i månesyklusen, kan du bli inspirert til alltid å lete etter de beste tidspunktene for deg selv og dine nærmeste. Men for å kunne skille mellom det som er litt bedre og det som er nesten like bra, må den som utfører inngrepet vurdere alle andre faktorer som spiller inn. Så her lister vi opp de verste dagene, basert på folkelig erfaring.

Tannbehandlinger og timebestillinger

- Det er nymåne, og en dårlig tid for tannbehandlinger. Spesielt 17.-20. januar er dårlig fordi det er en dag med sensitivitet i tannområdet. Også under fullmåne vil du få dårligere resultater, så 23.-25. januar er bare nødvendig for en rask behandling. Hulrommet i en tann som fjernes under nymåne vil blø mer, fyllingen vil ikke feste seg like godt og tannkjøttet vil blø mer etter rengjøring og tannsteinen kommer raskere tilbake.

- Gode dager for tannbehandling er etter fullmåne : 26. januar til 9. februar. Det lønner seg å bestille time i disse dagene, gjerne flere timer på rad i løpet av denne toukersperioden. Nå som du har fått orden på tennene dine om vinteren, kan du kose deg og være klar til våren når det er langt færre gode dager å velge mellom.

- Pass bare på at du alltid tar en avstøpning av tannkjøttet til protesen nymåne, slik at protesen ikke blir for stram.

- Av de eteriske oljene er nellikolje bra mot tannpine. Du kan bruke en halv dråpe på fingertuppen på et sårt tannkjøtt.

- Kontroll av tenner, fjerning av tannstein, fyllinger og restaureringer, trekking av tenner, kjevekirurgi og innsetting av implantater eller kroner gir alle mer varige og velhelte resultater ved avtagende måne. Det er lite behov for antibiotika etter tanntrekking, det oppstår ikke betennelser, såret gror godt og det er mye mindre smerter i og etter behandlinger i underkjeven enn i overkjeven.

- Nesten alle tannkirurgiske inngrep, operasjoner og tannekstraksjoner bør alltid utføres i nemåne for å sikre god og rask tilheling. Kun avstøpning av tannkjøttet gir et bedre resultat i nymåne, fordi tannkjøttet er litt bedre hydrert og tykkere, slik at protesen ikke kan bli for stram. En avstøpning tatt i nymåneden strammer mange steder og må da modifiseres.

- De verste tidspunktene for tannbehandling er ved fullmåne i hver månesyklus og de tre dagene før, samt de 2-3 dagene da over- eller underkjeven er følsom for kroppens rotasjon.

- Jo større tannbehandling det er snakk om, for eksempel trekking av tenner, innsetting av implantat eller rotfylling, desto større er fordelen med riktig tidspunkt. En "rotbehandlet" tann er følelsesløs og samler bakterier uten tilgang til immunforsvaret på grunn av fraværet av blodkar og nerver. Det kan opprettholde betennelser i kroppen i årevis og svekke kroppens evne til å holde seg frisk eller helbrede. Mange uforklarlige plager begynner å leges når de rotbehandlede tennene erstattes med ekte implantater (innsetting i nemåne) eller i det minste fjernes helt for å kurere infeksjonen.

- Pusavleiringer i en rotbehandlet tann kan ofte bare sees på et mye mer detaljert røntgenbilde, en såkalt cone beam-røntgen (CT-skanning). Heldigvis har man nå forstått at betennelse i en slik tann forårsaker mye hjerte- og hjernesykdom, samt påvirker synet (øyet ligger nær røttene til de øvre tennene), og derfor behandles tennene først før en større operasjon.

- Ha en solrik første midvintermåned!

Anne Pöyhönen

TEKSTEN ER OVERSATT FRA FINSK MED TILLATELSE AV ANNE PÖYHÖNEN , VENNLIGST IKKE KOPIER ELLER DEL DETTE UTEN Å HA SNAKKET MED MEG FØRST, MVH RITA