En vill julemeny

Hva spiser dere på julen? Dette er et spørsmål som jeg under mine år i Norge har fått utallige ganger. Til og med midt på sommeren kan dette spørsmålet dukke opp :) 

I Finland, der jeg er oppvokst, spiser alle juleskinke og alle har i stort sett de samme tilbehørene man alltid har hatt. I vår familie spiser vi også skinke, som har vært i saltlake noen uker og som langtidsstekes. Ellers har tilbehørene og den øvrige maten blitt en blanding av gammelt kjært og nye innslag som har dukket opp og blitt en del av vår tradisjon.

Ville vekster har hatt sin naturlige plass på menyen, men ifjor ble det ekstra fokus på dette ettersom jeg holdt på med mitt #vill365 prosjekt på Instagram med daglige vill mat oppdateringer.

Det går fint an å bytte ut noen av ingrediensene i julematen med noe vilt og fortsatt beholde julens karakter i maten. Her en liten tilbakeblikk på vår julemat med en vill vri.

Julegløggen lagde jeg av hyllebær- og krekling saft. Kokte saften sammen med kanelstang, nellik, ingefær og stjerneanis og serverte det med mandler og rosiner tørket av egne druer.

Julekaken ble helt nydelig med selvhøstede ingredienser, tørket biter av eple, pære, plomme, druer, aroniabær, markjordbær, blåbær, rognebær og tyttebær.. 

Lagde rawgodterier med spanskkjørvelsukker, granskuddssirup, rosesaft, rosekronblader, og bær av tindved, berberis, blåbær og tyttebær. 

Kokostoppene hadde rosekronblader i deigen og ble servert sammen med en kopp rose og hylleblomst te. 

Ville småkaker var med eikenøttmel og en glutefri variant med tørket bjørkeblad i deigen og fylt med julesyltetøy av aronia+hyllebær+krekling, søtet med eple og krydret med tradisjonelle julekrydder. 

Tyttebær, granskudd og granskuddssirup er en helt fantastisk jule kombinasjon!  En liten forrett ble det av dette servert på skiver av reddik. 

Lagde også en melkesyregjæret variant av løk og det samme julesyltetøyet som jeg hadde som fyll i kjeksene. Dette var helt fantastisk servert på vørterbrød og med blåmuggost og med granskudd og ramsløkknopper konservert i olivenolje på toppen.

Silder er en viktig del av vår juletradisjon. Silder med ramsløkblader, blomster og knopper, gressløkblomster , løvetanningefærkombucha, syltede løvetannknopper,  syrinsaft, granskuddssirup, granskudd og tyttebær. 

Økolaks sashimien var med kombuchaeddik, ramsløk og søt mjødurtsaft. Gressløk- og ramsløkblomster fra frysereren på toppen. 

Traktkantarell og eikenøttpate er noe som har vært en del av vår julemeny i flere år, slik var det også ifjor, servert med tranebær og ramsøkblomster fra frysereren. 

Lammerull krydret med ramsløk, blåbær, bjørkeblader og ryllik. Servert med blåbær, melkesyregjæret ramsløkblomster og en helnorsk fermentert sennep laget på russekålfrø, pepperrot, løvetannkombucha og honning. 

Deilig juledessert med tyttebær og eikenøttkjeks, hjemmelaget villgjæret blåbærvin, chagate og rose-rawsjokolade med søtet med innkokt bjerkesevje var andre godsaker som sto på menyen. 

På nyttårsaften spiste vi bl.a rotmos lompperuller fylt med røros rømme, rakfisk av fjellørret, melkesyregjæret villevekster blanding, bekkekarse, ramsløk, granskudd, mjødurt.

Høsting av mat fra naturen gir meg utrolig mye glede og en masse gode smaker. Håper dette lille, ville julemat innslaget inspirerer også deg til å prøve noe nytt ... og kanskje litt vilt. Erstatte ingredienser med noe lokalt og selvhøstet.

Ønsker å lære mer om vill mat og konservering er du hjertelig velkommen på kurs Kursoversikt og kan du følge meg på Instagram @solskinnet.no og se hva som er på menye hos oss denne julen.

Ønsker dere alle en riktig God Jul og God Julemat

Rita