En vill julemeny

Hva spiser dere på julen? Dette er et spørsmål som jeg under mine år i Norge har fått utallige ganger. Til og med midt på sommeren kan dette spørsmålet dukke opp :) 

I Finland, der jeg er oppvokst, spiser alle juleskinke og alle har i stort sett de samme tilbehørene man alltid har hatt. I vår familie spiser vi også skinke, som har vært i saltlake noen uker og som langtidsstekes. Ellers har tilbehørene og den øvrige maten blitt en blanding av gammelt kjært og nye innslag som har dukket opp og blitt en del av vår tradisjon.

Ville vekster har hatt i mange år sin naturlige plass på menyen hos oss. Julen 2015 ble det ekstra fokus på dette ettersom jeg holdt på med mitt #vill365 prosjekt på Instagram med daglige vill mat oppdateringer.

Det går fint an å bytte ut noen av ingrediensene i julematen med noe vilt og fortsatt beholde julens karakter i maten. Her en liten tilbakeblikk på vår julemat 2015 med en vill vri.

Julegløggen lagde jeg av hyllebær- og krekling saft. Kokte saften sammen med kanelstang, nellik, ingefær og stjerne anis og serverte det med mandler og rosiner tørket av egne druer.

Julekaken ble helt nydelig med selvhøstede ingredienser, tørket biter av eple, pære, plomme, druer, aroniabær, markjordbær, blåbær, rognebær og tyttebær.. 

Lagde raw-godterier med spanskkjørvel sukker, granskudd sirup, og rosesaft, rosekronblader, og bær av tindved, berberis, blåbær og tyttebær som ingredienser

Kokostoppene ble helt nydelige med rosekronblader i deigen. Disse ble servert sammen med en kopp rose og hylleblomst te. 

Ville småkaker var bakt med eikenøttmel (kokte eikenøtter kvernet til mel)  og en glutenfri variant var med tørket bjørkeblad i deigen. Småkakene var fylt med julesyltetøy av aronia+hyllebær+krekling, der jeg hadde kun brukt kun eple som søtmiddel, og krydret med tradisjonelle julekrydder. 

Tyttebær, granskudd og granskudd sirup er en helt fantastisk jule kombinasjon!  En liten forrett ble det av dette servert på skiver av reddik. 

Lagde også en melkesyregjæret variant av løk og det samme julesyltetøyet som jeg hadde som fyll i småkakene. Dette var helt fantastisk servert på vørterbrød og med blåmuggost og med granskudd og ramsløkknopper konservert i olivenolje på toppen.

Silder er en viktig del av vår juletradisjon. Silder med ramsløkblader, blomster og knopper, gressløkblomster , løvetanningefærkombucha, syltede løvetannknopper,  syrinsaft, granskuddssirup, granskudd og tyttebær. 

Økolaks sashimien var med kombuchaeddik, ramsløk og søt mjødurtsaft. Gressløk- og ramsløkblomster fra frysereren på toppen. 

Traktkantarell og eikenøttpate er noe som har vært en del av vår julemeny i flere år, slik var det også ifjor, servert med tranebær og ramsøkblomster fra frysereren. 

Lammerullen var krydret med ramsløk, blåbær, bjørkeblader og ryllik. Servert med blåbær, melkesyregjæret ramsløkblomster og en helnorsk fermentert sennep laget på russekålfrø, pepperrot, løvetannkombucha og honning. 

Deilig juledessert med tyttebær og eikenøttkjeks. Hjemmelaget villgjæret blåbærvin og chagate var noen av årets ville jul drikker. Rose og andre rawsjokolader var søtet med innkokt bjerkesevje.

På nyttårsaften spiste vi bl.a rotmos lompperuller fylt med røros rømme, rakfisk av fjellørret, melkesyregjæret villevekster blanding, bekkekarse, ramsløk, granskudd, mjødurt.

Høsting av mat fra naturen gir meg utrolig mye glede og en masse gode smaker. Håper dette lille, ville julemat innslaget inspirerer også deg til å prøve noe nytt ... og kanskje litt vilt. Erstatte ingredienser med noe lokalt og selv høstet.

Ønsker å lære mer om vill mat og konservering er du hjertelig velkommen på kurs Kursoversikt og kan du følge meg på Instagram @solskinnet.no og se hva som ellers står på menyen hos oss.

Ønsker dere alle en riktig God Jul og God Julemat

Rita