En vill julemeny

Hva spiser dere på julen? Dette er et spørsmål som jeg under mine år i Norge har fått utallige ganger. Til og med midt på sommeren kan dette spørsmålet dukke opp :) 

I Finland, der jeg er oppvokst, spiser alle juleskinke og alle har i stort sett de samme tilbehørene man alltid har hatt. I vår familie spiser vi også skinke, som har vært i saltlake noen uker og som langtidsstekes. Ellers har tilbehørene og den øvrige maten blitt en blanding av gammelt kjært og nye innslag som har dukket opp og blitt en del av vår tradisjon.

Ville vekster har hatt i mange år sin naturlige plass på menyen hos oss. Julen 2015 ble det ekstra fokus på dette ettersom jeg holdt på med mitt #vill365 prosjekt på Instagram med daglige vill mat oppdateringer.

Det går fint an å bytte ut noen av ingrediensene i julematen med noe vilt og fortsatt beholde julens karakter i maten. Her en liten tilbakeblikk på vår julemat 2015 med en vill vri.

Julegløggen lagde jeg av hyllebær- og krekling saft. Kokte saften sammen med kanelstang, nellik, ingefær og stjerne anis og serverte det med mandler og rosiner tørket av egne druer.

Julekaken ble helt nydelig med selvhøstede ingredienser, tørket biter av eple, pære, plomme, druer, aroniabær, markjordbær, blåbær, rognebær og tyttebær.. 

Lagde raw-godterier med spanskkjørvel sukker, granskudd sirup, og rosesaft, rosekronblader, og bær av tindved, berberis, blåbær og tyttebær som ingredienser

Kokostoppene ble helt nydelige med rosekronblader i deigen. Disse ble servert sammen med en kopp rose og hylleblomst te. 

Ville småkaker var bakt med eikenøttmel (kokte eikenøtter kvernet til mel)  og en glutenfri variant var med tørket bjørkeblad i deigen. Småkakene var fylt med julesyltetøy av aronia+hyllebær+krekling, der jeg hadde kun brukt kun eple som søtmiddel, og krydret med tradisjonelle julekrydder. 

Tyttebær, granskudd og granskudd sirup er en helt fantastisk jule kombinasjon!  En liten forrett ble det av dette servert på skiver av reddik. 

Lagde også en melkesyregjæret variant av løk og det samme julesyltetøyet som jeg hadde som fyll i småkakene. Dette var helt fantastisk servert på vørterbrød og med blåmuggost og med granskudd og ramsløkknopper konservert i olivenolje på toppen.

Silder er en viktig del av vår juletradisjon. Silder med ramsløkblader, blomster og knopper, gressløkblomster , løvetanningefærkombucha, syltede løvetannknopper,  syrinsaft, granskuddssirup, granskudd og tyttebær. 

Økolaks sashimien var med kombuchaeddik, ramsløk og søt mjødurtsaft. Gressløk- og ramsløkblomster fra frysereren på toppen. 

Traktkantarell og eikenøttpate er noe som har vært en del av vår julemeny i flere år, slik var det også ifjor, servert med tranebær og ramsøkblomster fra frysereren. 

Lammerullen var krydret med ramsløk, blåbær, bjørkeblader og ryllik. Servert med blåbær, melkesyregjæret ramsløkblomster og en helnorsk fermentert sennep laget på russekålfrø, pepperrot, løvetannkombucha og honning. 

Deilig juledessert med tyttebær og eikenøttkjeks. Hjemmelaget villgjæret blåbærvin og chagate var noen av årets ville jul drikker. Rose og andre rawsjokolader var søtet med innkokt bjerkesevje.

På nyttårsaften spiste vi bl.a rotmos lompperuller fylt med røros rømme, rakfisk av fjellørret, melkesyregjæret villevekster blanding, bekkekarse, ramsløk, granskudd, mjødurt.

Høsting av mat fra naturen gir meg utrolig mye glede og en masse gode smaker. Håper dette lille, ville julemat innslaget inspirerer også deg til å prøve noe nytt ... og kanskje litt vilt. Erstatte ingredienser med noe lokalt og selv høstet.

Ønsker å lære mer om vill mat og konservering er du hjertelig velkommen på kurs Kursoversikt og kan du følge meg på Instagram @solskinnet.no og se hva som ellers står på menyen hos oss.

Ønsker dere alle en riktig God Jul og God Julemat

Rita 

 

 

 

Sommermat med ingredienser fra naturen

100 dager har gått av mitt vill365 prosjekt der jeg hver dag i et år legger ut et bilde på Instagram @Solskinnet.no av mat jeg den dagen spiser med ingredienser høstet i naturen.

Har lært meg mye nytt og har fått oppleve mange nye spennende smaker. Mange av rettene har smakt helt himmelsk og alt har vært spiselig:)  Den største utfordringen har vært bildene. Lyssetting og kameravinkler er helt nytt for meg, men det er gøy å lære nye ting. Får bare beklage at bildene noen dager har vært veldig uklare.

Elsker å komponere matretter ut fra det jeg finner på plenen, i skogen eller på åkeren på Øverland Andelslandbruk. Å lære mer om buk av  alle delene av en planter og dyr er også noe jeg syns er veldig spennende. 

Bruker sjeldent oppskrifter når jeg lager mat så dessverre deler jeg ikke noen oppskrifter her. Du kan finne ut hvilke ville ingredienser jeg har brukt i rettene gjennom å klikke på bildene og holde markøren over bildet. Håper jeg kan inspirere deg som ser på  bildene til å bruke det som er tilgjengelig av matressurser akkurat her, akkurat nå. Men husk å være sikker på de vekstene du bruker. 

Takker for tålmodigheten hos alle andre som enkelte dager har måttet vente på maten mens jeg ha holdt på med fotografering. 

De første bildene i serien finner du her Sesongens godt, vilt og vakkert

Gleder meg til fortsettelsen :) Følg meg på Instagam  @Solskinnet.no   

Velbekomme! 

Livet er herlig med vill mat på menyen :)

 

Februar fristelser

Har forlengst skjønt at vår familie spiser ganske "rar mat", som noen av mine barns venner uttrykte det. 

Et bilde forteller mer en mange ord og har tenkt at jeg noen ganger skal legge ut bilder og korte forklaringer om noe av det vi har på menyen, av mat og drikke. Ved å klikke på bildene kan du lese mer om disse februar fristelsene.  

På kurset "Ville vekster i maten 365 dager i året", blir det smaksprøver på slike godbiter og flere tips til hvordan du kan konservere blomster og ville vekster til senere bruk. 

Velkommen inn i en verden av nye matopplevelser :)